HomeSense categoriaEl sector de la discapacitat intel·lectual proposa avançar cap a un nou...

El sector de la discapacitat intel·lectual proposa avançar cap a un nou model d’inserció laboral

TERRES DE L’EBRE // El sector de la discapacitat intel·lectual proposa avançar cap a un nou model d’inserció laboral “més inclusiu i sostenible”. Així ho recull un informe amb una cinquantena de propostes publicat per Dincat en el marc del Dia Internacional del Treballador, que és el proper 1 de maig. Entre altres, el sector planteja augmentar l’actual quota del 2% de reserva prevista legalment fins al 4%, reservant un mínim de l’1% per a les persones amb discapacitat intel·lectual. També demana augmentar els recursos i incentius per a la contractació i revisar la jubilació per a un sector que envelleix prematurament i que té moltes més dificultats per accedir al mercat laboral.

A més, quan aquestes persones treballen, ocupen llocs de baixa qualificació, amb sous baixos. Segons la fundació Dincat, les persones amb especials dificultats perceben un salari equivalent al 82,9% del que cobraria una persona sense discapacitat en el mateix nivell professional.

“La discapacitat és un factor que agreuja l’exclusió laboral, i per extensió, l’exclusió social de les persones i les seves famílies”, conclouen.

Per això, exigeixen garantir la compatibilitat entre prestacions socials i la feina remunerada, desvincular les pensions no contributives de la unitat econòmica de convivència, i revisar els criteris per accedir al nou Ingrés Mínim Vital són algunes de les propostes que la federació posa damunt la taula. Aquestes demandes se sumen a altres que el sector exigeix des de fa temps, com l’increment dels recursos destinats als Centres Especials de Treball fins a arribar a cobrir el 75% del Salari Mínim Interprofessional o vetllar pel compliment real de les quotes de reserva en empreses ordinàries.

 

El repte de la jubilació 

Una de les problemàtiques clau que es demana resoldre és el de la jubilació anticipada. El sector recorda que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen un envelliment prematur i moltes més dificultats d’accedir al mercat laboral al llarg de la seva vida. Per això, plantegen revisar la normativa actual i adaptar-la. En concret, proposen reduir l’edat mínima de jubilació a les persones amb especials dificultats, situant-la en els 45 anys, o reduir el període mínim de cotització exigit per tenir dret a la pensió de jubilació, establint-lo en deu anys.

Només un de cada cinc té feina 

Segons dades de l’INE, l’any 2019 la taxa d’ocupació entre les persones amb discapacitat intel·lectual només arribava al 20,4%, mentre que la de les persones sense cap discapacitat se situava en un 66,9%. Això representa que el 2019 només una de cada cinc persones en actiu amb discapacitat intel·lectual estava treballant. Aquesta situació, a més, s’ha vist agreujada arran de la crisi de la covid-19 i prop d’un 10% de persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental ocupades a l’empresa ordinària ha perdut la seva feina en l’últim any, segons dades de la fundació.

“Cal avançar cap a l’objectiu de garantir el dret al treball de tothom per la via d’incrementar de manera significativa les oportunitats de trobar feines adequades per a totes les persones amb discapacitat intel·lectual que vulguin treballar”, explica Carles Campuzano Director de Dincat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 77

Últimes notícies