El pròxim 13 de novembre es posarà en marxa la prova pilot del sistema de recollida selectiva porta a porta a Campredó. Aquest canvi de model en el sistema de recollida de residus, previst en el contracte de concessió del servei de recollida i gestió de residus sòlids urbans, ha de permetre incrementar el percentatge de recollida selectiva i aconseguir una matèria orgànica de qualitat. “Més de tres-cents municipis fan la recollida porta a porta amb molt bon resultat i incrementant el percentatge de recollida selectiva i això és el que volem aconseguir a Tortosa amb un treball conjunt amb l’EMD de Campredó que ha apostat per posar en pràctica la prova pilot“, ha explicat l’alcalde Jordi Jordan, que avui ha presentat el servei amb l’alcalde de Campredó, Damià Grau i el gerent de Serveis Urbans i Medi Ambient d’Acciona, Àlex Ferrer.
A Tortosa el volum de recollida selectiva de les principals fraccions està estancat des de fa anys, per sota del 35%, un percentatge que queda lluny dels objectius de reciclatge fixats per la Unió Europea, que marca que cal arribar al 55% el 2025. “És una necessitat implantar mecanismes que ens permetin augmentar la qualitat i quantitat dels residus que separem i reciclem i reduir la fracció resta, la que va l’abocador i que ens penalitza, pel cost del tractament“, ha dit Jordan, que ha recordat que per llei, els ajuntaments han de cobrir amb el cost de la taxa d’escombraries el cost del servei. De fet, el gerent d’Acciona ha explicat que el sistema de recollida de residus amb contenidors oberts ha quedat “obsolet” . “Cal canviar cap a contenidors tancats o amb el porta a porta, que funciona molt bé en zones amb baixa densitat de població“, ha apuntat Ferrer.
Per la seua banda, l’alcalde de Campredó ha explicat que l’objectiu és invertir els percentatges i aconseguir que amb la recollida porta a porta la fracció resta passe del 67% (segons dades del 2023) al 30%. “La fracció resta és la que va a l’abocador, no podem recuperar-la i té un cost més elevat de tractament“, ha explicat Grau.
El servei de recollida porta a porta el prestarà l’empresa Acciona, mentre que des de l’Ajuntament s’han adquirit els cubells necessaris, de diferents capacitats i que ja s’han distribuït a la ciutadania i l’EMD de Campredó s’ha fet càrrec d’adquirir les bosses compostables, fer la distribució del material entre el veïnat així com organitzar les sessions informatives.
La posada en marxa del sistema de recollida porta a porta implica també la retirada de totes les illes de contenidors -excepte les de vidre-, una retirada que es farà el 12 de novembre i aquell mateix dia el veïnat deixarà els residus entre les 22.00 i les 00.00 hores, per tal que el servei de recollida porta a porta es comence a fer a partir de les 7.00 hores de l’endemà. Els veïns dels nuclis de Campredó, Font de Quinto i Raval del Pom deixaran els cubells davant de casa, mentre que el veïnat que viu en nuclis disseminats disposarà d’uns tòtems ubicats en set punts diferents on deixar els residus. La recollida es farà quatre dies a la setmana, alternant les diferents fraccions.
En una segona fase, s’oferirà el servei de recollida porta a porta al polígon industrial Baix Ebre.
La implantació del nou sistema de recollida permetrà una bonificació del 10% de la taxa de recollida d’escombraries per aquells habitatges que s’acullen al sistema de recollida porta a porta.