HomeEconomiaEl tancament dels canals del Delta a l’hivern permetrà garantir el cabal...

El tancament dels canals del Delta a l’hivern permetrà garantir el cabal mínim de l’Ebre

El tancament dels canals de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre durant l’hivern, una decisió ja presa per les comunitats de regants de l’Ebre des de fa mesos, contribuirà de manera important a preservar les reserves d’aigua del pantà de Mequinensa –al 22 % de capacitat este passat dimecres- i a mantenir el cabal mínim de l’Ebre.

Davant una situació hidrològica a la conca de l’Ebre complicada per la sequera i les baixes reserves d’aigua, la Con- federació Hidrogràfica de l’Ebre va convocar l’11 de novembre una reunió extraordinària de la Comissió de Desembassament, on es va arribar al compromís per part de les comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra d’alliberar 40m3/s de les seues concessions.

“Si alliberem estos 40m3/s dels canals, la sortida d’aigua del pan- tà de Mequinensa pot ser molt menor, i és la millor manera de preservar la reserva d’aigua del pantà, tot esperant que puga plou- re durant l’hivern i la primavera”, explica Josep Manel Ferré, president de la Comunitat de Regants de la Dreta.

Reduir el consum al mínim

El compromís dels regants passa per reduir al màxim els seus con- sums. Així, esta setmana la Comunitat de la Dreta ha reduït ja l’ús de l’aigua a 20m3/s i avançarà el tancament definitiu del canal.

Des de diumenge passat ja no s’envia aigua al Delta, i en pocs dies es tancarà per complet el canal. En el cas de l’Esquerra, que va tancar l’aigua a la zona del Delta a principis de novembre, el cabal es reduirà a 10m3/s per a cobrir les necessitats mínimes, entre estes, els compromisos del Consorci d’Aigües de Tarragona, que s’haurà d’abastir tot l’hivern del Canal de l’Esquerra, ja que el de la Dreta estarà completament sec. Amb esta mesura, la CHE podrà garantir, de moment, el cabal mínim ecològic de l’Ebre al seu pas per l’estació d’aforament de Tortosa, que és el que marca la llei.

 

Preoucupació per la pròxima campanya

Esta solució és del tot temporal i provisional durant l’hivern, ja que no hi ha necessitats d’aigua per al cultiu de l’arròs. Els regants, però, temen que si la situació no canvia, amb pluges abundants durant l’hivern i la primavera, es puga posar en perill la pròxima campanya de l’arròs al Delta. “Si la situació no can- via no hi hauria capacitat de tirar endavant la collita de l’arròs”, advertix Ferré, i caldria aplicar restriccions, “una situació mai vista fins ara”.

És per això que Ferré insistix que “els regants som els primers interessats a contribuir a l’estalvi d’aigua. Com menys aigua surta de Mequinensa, més assegurem la recuperació del pantà i més seguretat d’aigua tenim per a la pròxima campanya”.

 

Crítiques de la PDE a la CHE

A Davant d’esta situació de manca de cabals, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha lamentat que la CHE haja estat incapaç de regular els usos de l’aigua de la conca du- rant l’estiu per a evitar arribar a la situació actual.

“S’ha gastat més aigua durant l’estiu de la que es disposava”, ha lamentat Susanna Abella, portaveu de la PDE, en una entrevista a Delta.Cat, i ha insistit que la CHE hauria “de revisar els usos de l’aigua que comprometen els territoris aigües avall dels embassaments i que comprome- ten el futur del Delta”.

En este sentit, no veu com a bona la mesura d’aprofitar els cabals del regants per a fer complir el cabal mínim, ja que recorda que per al Delta “és tan important el cabal del riu com els cabals que baixen pels canals”. Per a Abella “tota l’aigua que no arriba pel riu o pels canals és aigua que li fa falta, al Delta”.

Finalment la portaveu de la PDE ha lamentat que el cabal mínim, que està ara regulat per llei en els 80m3/s, és un cabal insuficient per a les necessitats del Delta i considera “greu” que la CHE haja aprofitat la situació per a plantejar una possible reducció d’este cabal. “A la CHE, el que menys li importa és el cabal ecològic, sinó salvaguardar tots els usos de la conca”, va tancar la representant de la plataforma.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 6 =

Últimes notícies