HomeTurismeEl turisme rural ebrenc considera que no es recuperarà de l'impacte del...

El turisme rural ebrenc considera que no es recuperarà de l’impacte del coronavirus fins l’estiu del 2021

El sector turístic de la demarcació de Tarragona assumeix que no podrà fer ni un euro de caixa aquesta Setmana Santa. La crisi del coronavirus suposa un sotrac de dimensions econòmiques difícils de calcular, segons reconeix la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). L’any passat, per exemple, l’ocupació a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre va situar-se entre el 85% i el 90%. Un dels grans actius per aquestes dates en els darrers temps ha estat el turisme esportiu, que el 2019 va portar més de 25.000 esportistes a la demarcació, per participar en diferents competicions. Uns esdeveniments, principalment els de categories infantils, que serà molt complicat poder reprogramar.

El que és clar és que no es repetiran els bons registres del 2019. Els allotjaments turístics van oferir 13.500 places més, també amb un 85% d’ocupació, mentre que tots els càmpings de la demarcació van estar oberts. A les Terres de l’Ebre, els allotjaments rurals van omplir el 90% de les places. En canvi, el sector turístic ebrenc dona ara la temporada d’enguany completament per perduda. Malgrat que l’ordre de confinament acabés a les portes de Setmana Santa, no es reben consultes ni reserves, i fins i tot s’han cancel·lat les que tenien tancades abans de la crisi sanitària del coronavirus. “Després del Gloria al febrer i les conseqüències socioeconòmiques al llarg d’aquest mes de març i abril per la covid-19, ens atrevim a dir que la temporada turística no és que no pugui arrancar amb normalitat, sinó que no arrancarà”, lamenta Montse Callau, vicepresidenta de l’Associació d’Empresaris i Activitats ecoturístiques del Delta de l’Ebre.

“Plantejant el millor dels escenaris, que seria que l’estat d’alarma s’aixequés a finals d’abril, podem preveure que serà un estiu més que nefast i que no podrem parlar de recuperació fins a l’estiu que ve”, valora Juanjo Bel, portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre). Bel assenyala que el primer escull a superar serà la terrible crisi econòmica que deixarà la pandèmia. “Ens ve una crisi pitjor de la que hem passat. La gent potser tindrà ganes de sortir i viatjar però no hi haurà ni un duro per fer-ho”, apunta. Confien que els primers símptomes de recuperació es puguin fer notar als ponts i festivitats de final d’any però “la normalitat” que es desitja no preveuen que arribi fins a l’estiu del 2021.

L’impacte econòmic per als negocis turístics serà gran, però com apunta Callau s’afronta amb “resignació proactiva”, mantenint vius tots els contactes i tots els aspectes d’organització des de l’associació, si cal treballant ja per a l’any vinent. “Les empreses estan actuant amb valentia i responsabilitat tenint en compte que tampoc podem valorar exactament l’impacte que patiran ni quan podrem tornar a la normalitat”, explica Callau. “Primer hem de saber com i quan. El quan és important, però també el com s’anirà desactivant l’estat alarma vigent i en quin temps. Això farà variar molt les previsions”, conclou la vicepresidenta de l’associació d’empreses turístiques del Delta.

A banda de l’impacte econòmic que deixen els visitants, també es generen milers de llocs de treball. Amb la situació actual, la gran majoria dels establiments, en no poder obrir, han optat per fer ERTO. Segons han assegurat des dels sindicats, molts no han inclòs els treballadors fixos discontinus, que treballen de Setmana Santa fins la tardor. Això fa que aquestes persones hagin de continuar a l’atur fins que els allotjaments puguin obrir, un cop s’acabin els efectes de la pandèmia.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 75 = 76

Últimes notícies