HomeEconomiaEls agricultors de la Terra Alta comencen la verema amb bones...

Els agricultors de la Terra Alta comencen la verema amb bones previsions

La Terra Alta ha començat ja el seu període de verema. Les varietats més primerenques, com la garnatxa blanca, ja s’han començat a collir i els municipis terraltins ja s’impregnen de l’aroma del raïm, i el most, que durarà fins ben entrada la tardor. Enguany, el volum de raïm que colliran els agricultors i cellerers serà lleugerament inferior a la mitjana d’una temporada normal, tot i que la qualitat seguirà sent molt alta.

“Les altes temperatures durant este estiu i també les nevades del passat hivern han tingut un estrès hídric important”, explica el president del consell regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí. Així, la previsió de la collita és lleugerament inferior a la mitjana dels últims anys; tot i això, “la qualitat s’espera que siga extraordinària”, explica Arrufí.

Les ruixades dels últims dies, que han dixat més de quaranta litres per metre quadrat a poblacions com Tivissa, Benissanet o l’Illa de Buda -on es van registrar 50,1 litres per metre quadrat- no han tingut una gran afectació a la Terra Alta. Tampoc les pedregades de l’últim mes van tenir una gran afectació. “Toca creuar els dits, però som optimistes en esta verema”, reconeix el president del consell regulador.

La comarca ja s’ha convertit en un trànsit continu de tractors i vehicles de càrrega, que transporten el raïm acabat de collir cap als cellers, on aviat es començarà el procés d’elaboració del vi d’esta anyada. Al final es produiran prop de 8 milions d’ampolles, que es vendran al mercat català i estatal o s’exportaran a altres països, com Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica o els Països Baixos.

En els propers mesos, des de la DO Terra Alta esperen que el ritme de vendes seguisca creixent, com ha fet al llarg dels últims mesos d’estiu i primavera.

Els cellers preveuen refer-se així del sotrac econòmic que va suposar el confinament i les restriccions a la restauració per la covid-19. Sense previsió de noves mesures de tancament a l’hostaleria, es preveu que s’arribe a la campanya de Nadal, on les vendes de vi augmenten en pràcticament totes les Denominacions d’Origen de Catalunya. “Confiem que la tendència positiva que portem després de les restriccions i el tancament de l’hostaleria s’allarguen i preveiem, de moment, un acabament d’any bo per a la DO Terra Alta”, argumenta Joan Arrufí.

D’altra banda, la Terra Alta viu un moment també dolç pel que fa al turisme. Les afectacions de la pandèmia han reduït les escapades internacionals i un gran nombre de famílies han acabat optant per destinacions turístiques dins Catalunya. Alguns cellers han arribat a duplicar, en les últimes setmanes, les reserves per gaudir de degustacions, maridatges i d’altres experiències enoturístiques als dotze pobles de la comarca.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies