HomeSense categoriaEls aqüicultors, preocupats perquè el 80% de la collita de musclo seguix...

Els aqüicultors, preocupats perquè el 80% de la collita de musclo seguix a les badies

EDICIÓ PAPER // Els productors de mol·lusc del delta de l’Ebre han mostrat la seua preocupació perquè amb la caiguda de vendes a causa de la crisi de la Covid-19, encara hi ha un 80% de la producció de musclo dins de les badies pendent de recol·lecció.

La situació és “preocupant”, segons el sector, ja que cada vegada la temperatura de l’aigua és més elevada i hi ha risc que la collita es faça malbé si no es trau a temps. “Les vendes pel canal Horeca –hoteleria, restauració i cafeteria- han disminuït moltíssim”, ha afirmat el gerent de la Federació de Producció de Mol·luscos del Delta, Fepromodel, Gerardo Bonet, que ha alertat que els productors es troben en una situació límit, ja que tot el musclo que queda a les badies hauria de sortir en un termini de com a màxim dos mesos –juny i juliol-, ja que amb les altes temperatures de l’estiu es corre el risc que el producte es faça malbé i es perda gran part de la collita d’enguany. “La situació és preocupant perquè hi ha molt de musclo dins de les badies, les temperatures estan augmentant i anem a contrarellotge”, relata Bonet. “En dos mesos ho hem de traure tot. La inquietud del sector és molt gran perquè els productors tenen tota la inversió de l’any i la collita dins de les badies i veiem com les temperatures no paren d’augmentar”. Esta setmana la temperatura de l’aigua a la badia del Fangar era de 23ºC i “a partir de 26 el musclo ja no menja i s’aprima”.

 

Reunió amb torra i jordà

La Federació de Productors de Mol·lusc del Delta va transmetre esta preocupació el passat divendres -29 de maig- al president de la Generalitat, Quim Torra, i a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en una reunió telemàtica, juntament amb el sector pesquer. El govern es va comprometre a vehicular ajuts per a la comercialització a través d’una nova convocatòria del Fons europeu marítim i de la pesca, segons ha explicat Bonet. “Els ajuts podrien compensar la caiguda de la comercialització, caldrà veure com es vehiculen i si ens hi podrem acollir”, explica el gerent de Fepromodel, que recorda que en el seu cas caldrà actuar molt ràpid per a poder extraure la collita de les badies. És per això que des de Fepromodel han proposat al govern català que destine una part dels 1,6 milions d’euros per als danys del Glòria destinats al sector aqüícola, a la retirada de musclo de les badies. “Hi ha una part dels ajuts del Glòria que creiem que tal com estan plantejats no es traduiran amb ajuts directes al sector. Hem proposat si es poden traslladar estos ajuts per a la retirada de musclo”, ha dit Bonet.

Mentrestant no arriben els ajuts, els aqüicultors estan a l’espera de la reactivació del sector del turisme i de la restauració. “Estem pendents de com es comporta el mercat, si es reactiva amb l’arribada de turisme, tot i que no sabem com anirà”, lamenta Bonet que afegix que, a més, els preus són molt baixos, ja que hi ha “massa oferta”.

 

Campanya avançada

Enguany la campanya del musclo del delta de l’Ebre va començar excepcionalment al mes de març, pràcticament dos mesos abans del previst, ja que el musclo de la badia dels Alfacs va créixer més ràpidament de l’habitual amb l’entrada d’aigua a la badia pel trencament de la barra del Trabucador. El sector calcula que enguany la producció de musclo serà un 40% inferior a causa dels danys del Glòria en una trentena de plataformes, i es mourà entre els 2 milions i els 2 milions i mig de quilos. Això sí, la qualitat serà excepcional. Tot i comptar amb 2 mesos d’avantatge, la collita seguix pràcticament tota dins de les badies per la caiguda de les vendes a causa de l’aturada de la Covid-19. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 33

Últimes notícies