HomeSense categoriaEls ramaders ebrencs començaran l’any que ve a comercialitzar embotit de brau

Els ramaders ebrencs començaran l’any que ve a comercialitzar embotit de brau

Les deu ramaderies de braus de les Terres de l’Ebre, que abans de l’estiu van constituir l’Associació de Criadors de Braus de les Terres de l’Ebre, han posat fil a l’agulla en el seu objectiu de promoure conjuntament productes agroalimentaris, culturals i turístics per a regenerar el sector i restar-li dependència dels correbous.

 

Han traslladat als consells d’alcaldes la idea d’impulsar un museu del brau amb dos subseus, a la qual cosa alguns batlles els han traslladat la petició que es preveja també una exposició itinerant, i, el que resulta més imminent, a partir del 2019 començaran a comercialitzar amb segell propi de qualitat, a partir de la marca The Aurochs Project de l’associació, productes càrnics bovins com ara xoriço, paté, cecina o precuinats com ara cua o estofat de bou.

L’associació té un acord amb dos escorxadors de fora de l’àmbit ebrenc i l’etiqueta del producte inclouria també el ferro de la ramaderia d’origen de l’animal. Així ho confirma l’impulsor de l’associació i ideòleg de la regeneració que busca el sector, l’ampostí Paco Palmer, de la ramaderia Germans Margalef, que explica que començaran a promoure estos productes càrnics amb presència en algunes de les fires del territori.  

Els ramaders també han madurat altres de les accions concretes que incloïa el seu full de ruta (a partir del qual demanen al Govern un Pla estratègic del sector) i gairebé tenen enllestits, segons Palmer, els cartells turístics i divulgatius amb la ubicació de totes les finques ramaderes del territori.

L’altre gran eix del pla era i és la reivindicació del paper històric del brau a les Terres de l’Ebre i del seu potencial conservador del territori, que es tornarà a posar de manifest en la taula redona prevista per al dia 9 de desembre a Amposta.

 

 

Amposta posa a debat l’opció de formar part d’un grup internacional de valorització de l’ecosistema.

La ramaderia Germans Margalef, l’Ajuntament d’Amposta i la Generalitat organitzen el proper dia 9 de desembre a l‘auditori d’Amposta una taula redona amb el títol Jornada tècnica del brau, gestor d’ecosistemes, en què intervindran la ramadera de Jaén Maria Jesús Gualda, propietària d’una finca de 600 hectàrees que ha estat al servei del programa Life IberLince, de reintroducció del linx ibèric. “A l’Ebre tenim un munt de plagues, i en canvi tenim un fixador d’espècies com el bou brau que hem d’aprofitar més”, opina Palmer.

La jornada comptarà amb la participació del tècnic de l’IberLince i doctor en Biologia Germán Garrote. També es recollirà el testimoni del ramader francès Jean Françoise Piles i també de Florent Lupi, president d’una associació per a la valorització de l’ecosistema de Camarga o similars [La Camarga s’ha convertit en el gran referent del projecte dels ramaders ebrencs], un grup amb pretensions d’integrar altres espais d’arreu del món, com la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre,on el bou brau ha tingut o té un paper important com a regulador de l’ecosistema i arquitecte del paisatge. 

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 47 = 48

Últimes notícies