HomeAgriculturaEls regants de l’Esquerra engeguen una prova pilot de sanejaments als arrossars...

Els regants de l’Esquerra engeguen una prova pilot de sanejaments als arrossars per a combatre la salinitat

La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre iniciarà dilluns les obres per a instal·lar un sistema de drenatge subterrani en una zona d’arrossars de 60 hectàrees, a la zona Tramuntano, pròxima al nucli de Riumar de Deltebre. Forma part d’una prova pilot de sanejaments que té com a objectiu provar l’eficàcia d’este sistema per a reduir la salinitat dels sòls. Des dels Regants insistixen que la sequera i les restriccions d’aigua que hi va haver l’última campanya de reg han posat en evidència la necessitat urgent d’adaptar el cultiu de l’arròs davant possibles escenaris de manca d’aigua. A més, este sistema també podria servir com una eina més de lluita contra el caragol maçana, ja que permetria les inundacions amb aigua salada o el conreu amb sembra en sec.

Tubs soterrats per a drenar la sal El sistema de sanejament que hi ha previst desenvolupar a la zona del Tramuntano consistirà a estendre 8.000 metres de tubs subterranis per tal que puguen drenar l’aigua subterrània dels camps d’arròs. “Es tracta d’aigua salada i amb este sistema de drenatge el que pretenem és evitar que esta aigua arribe a la part alta de la zona de cultiu i evitar que la sal es vaja acumulant a la part superficial, el que dificulta el conreu de l’arròs”, ha explicat Salva Martí, enginyer Ambiental de la Comunitat de Regants. Tota esta aigua que s’anirà drenant –gràcies a un sistema de bombament- i es conduirà a través d’uns col·lectors fins a un pou. La zona on es provarà este sistema és un dels terrenys més salins del Delta, un sòl arenós pròxim al mar i amb una cota molt baixa. La voluntat de la Comunitat de Regants, però, és estendre este sistema a tot el marge esquerre: “Estem convençudíssims que és la metodologia a utilitzar per a garantir el futur de l’arròs al Delta si tenim en compte factors com la sequera, la poca aigua al riu, la falca salina o la subsidència” ha insistit Javier Casanova, president de la Junta de Govern de Comunitat de Regants. De fet, este sistema de drenatge s’utilitza amb èxit en altres deltes del món i, de fet, a l’hemidelta dret amb este sistema s’està cultivant gespa natural.

La prova pilot serà finançada en una part important pel Departament d’Acció Climàtica en el marc de la lluita contra el caragol maçana. Ara bé, per a tirar endavant el projecte ha sigut imprescindible la implicació dels 18 propietaris de la zona que han constituït una comunitat de propietaris. El cost d’este primer projecte de sanejament es calcula en uns 150.000 euros. n

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies