HomeSocietatEls vestigis actuals de l’esplendorosa Tortosa del Renaixement

Els vestigis actuals de l’esplendorosa Tortosa del Renaixement

Una passejada pels principals edificis de l’època renaixentista permet evocar el passat esplendorós de Tortosa durant el segle XVI.

És en este segle que la ciutat viurà un moment d’efervescència cultural i humanista i d’esplendor econòmica i social, Una ruta renaixentista per Tortosa començaria al conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis. Fundats per Carles V per a l’educació dels moriscos, el conjunt està format per tres edificacions: el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, el Col·legi de Sant Domènec i de Sant Jordi, i l’església de Sant Domènec.

Tortosa, al segle XVI, era una de les ciutats més importants de Catalunya, i comptava amb un col·legi per a la formació de teòlegs dominics, la fama del qual portà els poders públics a la construcció d’un altre col·legi annex, per a la formació de cristians nous. Ambdós serien coneguts amb el nom de Reials Col·legis de Tortosa i es convertirien en l’embrió dels futurs estudis universitaris, on es podia obtenir el grau de doctor en Teologia i el de llicenciat en Filosofia i Art.

Es pot continuar la ruta per l’església de Sant Domènech, els palaus Despuig, Oriol, Oliver de Boteller i el Palau de la Diputació del General, i concloure-la al Palau Episcopal i la Catedral de Santa Maria. La seu acull una sèrie d’elements arquitectònics i mobles que tenen un caràcter d’especial importància dintre del context artístic de la Catalunya de l’època del Renaixement, com la Capella del Nom de Jesús, el reliquiari de Sant Eulali, la capella dels Boteller, l’antiga reixa de l’altar major i el magnífic Cadirat del Cor, de Cristóbal de Salamanca, que actualment es conserva a l’antic dormitori dels canonges.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 49 = 51

Últimes notícies