L’empresa energètica Enel Green Power ha iniciat els tràmits per a construir cinc nous parcs eòlics a la Terra Alta, que comptarien amb un total de 44 nous aerogeneradors. Afectarien els termes de la Fatarella, Corbera d’Ebre, Batea, Vilalba dels Arcs, Gandesa i també Ascó.
La potència dels nous parcs projectats a la Terra Alta arribaria als 200 MW i gairebé suposaria duplicar la que ja hi ha instal·lada actualment a la comarca, amb 184 aerogeneradors en funcionament. La possibilitat que la Terra Alta, que ja és la comarca amb més aerogeneradors de Catalunya, pugua acollir nous parcs ha encès les alarmes d’alcaldes i entitats socials que s’oposen a la massificació eòlica.
L’alcalde de la Fatarella, Francisco Blanch, ha subratllat la seua “oposició frontal” al projecte davant “la massificació que està patint la comarca”. Blanch també ha lamentat esta setmana “la falta de transparència de la Generalitat”, ja que “no s’ha informat els alcaldes que no s’havia presentat cap projecte a la ponència d’energies renovables”, i les informacions haurien arribat a l’Ajuntament per part de la mateixa empresa i també per propietaris particulars que han rebut ofertes pels seus terrenys. La Generalitat ha sortit ràpidament al pas de les declaracions i el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, ha qualificat de “mentida” les declaracions de l’alcalde. “Des de l’oficina de medi ambient es va donar consulta, a data 30 d’abril, que s’havia rebut la consulta de viabilitat sobre els cinc parcs eòlics. Una consulta que a hores d’ara està congelada per la situació actual de la pandèmia”, defensava Pallarès als micròfons de Ràdio Móra d’Ebre. El delegat del Govern, a més, va detallar que “amb el nou decret d’energies renovables, s’ha creat una ponència per a valorar la viabilitat dels projectes i també per a donar veu al territori” i va afegir que “ja s’ha informat els ajuntaments que, si no volen estos projectes que ara estan sobre taula han de votar en ple la seua oposició al projecte i la Generalitat estarà al seu costat”.
El mateix procediment, a més, haurien de seguir els ajuntaments que es vulguen oposar als parcs fotovoltaics que també estan generant interès al nord de les Terres de l’Ebre, especialment a la Ribera d’Ebre, i sobretot en alguns terrenys afectats per l’incendi del passat mes de juny. Els cinc parcs eòlics projectats per Enel afegirien 44 aerogeneradors als 184 que ja hi ha en funcionament. També hi ha projectats dos nous parcs al Pinell de Brai i tres a Vilalba dels Arcs, Batea i la Pobla de Massaluca, amb trenta aerogeneradors en total. Actualment, la Terra Alta és la comarca de Catalunya que concentra més aerogeneradors, amb un 20% del total.
Oposició social
La proliferació de l’energia eòlica a la Terra Alta ha encès les alarmes del teixit econòmic i social de la comarca que, en els últims anys, s’ha mostrat totalment contrari a rebre nous parcs eòlics. Agents econòmics com el consell regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, o l’Associació de Turisme Rural han denunciat que la instal·lació de nous aerogeneradors és incompatible amb el model de desenvolupament a la comarca, basat en l’agricultura, el turisme rural i la sostenibilitat. D’altra banda, els alcaldes de la comarca en els últims anys també s’han oposat a la implantació de noves centrals i, a finals del 2018, el Consell Comarcal de la Terra Alta va aprovar ja una moció per a oposarse a la implantació de nous parcs. Entitats i ajuntaments es defineixen com a “defensors de l’energia renovable però contraris a la massificació”. La Terra Alta, diuen, “ja ha complert” amb la seua quota de parcs eòlics.