HomeSense categoriaEquilibris a les Terres de l'Ebre per a millorar una ràtio de...

Equilibris a les Terres de l’Ebre per a millorar una ràtio de llits d’UCI insuficient

EDICIÓ PAPER // Tots els llits d’UCI de les Terres de l’Ebre es concentren a l’hospital de referència de les quatre comarques, el Verge de la Cinta de Tortosa. Abans de començar la pandèmia, segons ha anat informant el Departament de Salut, hi havia un total d’11 llits d’UCI, la qual cosa suposava una ràtio inferior a la que aleshores tenia Catalunya de mitjana: 8 llits per cada 100.000 habitants, que al seu torn ja era una de les ràtios més baixes d’Europa, segons van posar de manifest diferents mitjans amb la vista posada a la pressió assistencial que ja es podia preveure per a la primera onada de contagis, durant la primavera passada.

Les Terres de l’Ebre tenen menys de 180.000 habitants i, per tant, la posició de partida era d’un llit d’UCI per cada 16.000 habitants aproximadament, una capacitat molt limitada atenent per exemple als requisits que va posar el Ministeri de Sanitat al maig perquè els territoris poguessen encetar la desescalada: havien de tenir o ser capaços d’instal·lar en cinc dies entre 1,5 i 2 llits d’UCI per cada 10.000 habitants. Una proporció que no s’assolirà per poc ni tan sols quan s’acabe de desplegar la nova Unitat de Semicrítics que s’està habilitant al Verge de la Cinta i que permetria un màxim de 26 places UCI: els 11 originals de la Unitat de Medicina Intensiva més 15 llits d’UCI a semicrítics en l’extrem que es convertisquen en places UCI les 9 habitacions dobles previstes i se sumen als 6 espais individuals per a crítics. Els 26 llits UCI suposen una ràtio d’1,4 llits UCI per cada 10.000 habitants.

Actualment, sí que s’assoliria la ràtio mínima perquè excepcionalment hi ha llits de cures intensives habilitats en altres espais: 5 a paritoris, gairebé des de l’inici de la pandèmia, i més recentment, 9 als gabinets digestius -el servei de digestiu s’ha traslladat a l’àrea quirúrgica- i 4 a especialitats. En total, 29 places. Alguns d’estos llits tornarien al seu ús anterior un cop estiga enllestida la nova unitat de Semicrítics, sempre en funció de l’evolució del nombre de pacients covid que requerixen atencions d’UCI. Esta setmana, el nombre d’infectats per Covid-19 a l’UCI ha arribat al seu punt màxim amb 25 llits ocupats dels 29 disponibles. És a dir, només hi havia 4 places lliures tot i els esforços fets per l’hospital i la Regió sanitària per a esgarrapar espais. 

Esta setmana, el sindicat CGT ha carregat contra la falta de llits d’UCI i d’aguts als hospitals de la regió sanitària ebrenca.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 4 =

Últimes notícies