HomePolíticaERC i Junts demanen a l’Estat que assumisca les obres per a...

ERC i Junts demanen a l’Estat que assumisca les obres per a abastir els regants del pantà dels Guiamets

Esquerra Republicana i Junts per Catalunya demanaran al Govern estatal que finance i tire endavant les obres per a abastir els regants del pantà dels Guiamets amb aigua de l’Ebre. Són regants que formen part de la conca de l’Ebre i, pel nivell de sequera actual, no han pogut regar durant el 2023 i tot fa pensar que tampoc durant el 2024. Algunes finques afectades estan situades a la zona més oriental de la Ribera d’Ebre, a Tivissa, Garcia i Móra la Nova, ja prop del Priorat. Des d’ERC han presentat una moció a la comissió de Transició Ecològica del Senat, mentre que Junts ha fet una visita a la zona i s’ha compromès a portar la reclamació a la CHE i al Govern estatal.

El senador republicà Jordi Gaseni ha entrat la moció en què es demana al Govern central que invertisca 12 milions d’euros perquè la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) puga assumir les obres d’emergència per a garantir el reg a la zona del pantà dels Guiamets. Les intervencions consistirien a segellar l’embassament i facilitar la canonada de connexió amb aigua de l’Ebre, des de Garcia, que abastiria els regants sense desviar aigua de la conca. “És una actuació imprescindible tant per les necessitats hídriques de la zona com pel futur de l’agricultura, i de gran importància per als seus pobles”, ha destacat Gaseni.

La comunitat de regants té una superfície de 2.000 hectàrees localitzades a la Ribera d’Ebre -a Garcia, Móra la Nova i TIvissa- i al Priorat -a Marçà, els Guiamets, el Masroig i Capçanes- i té una dotació de 2.205 m3/ha/any i un consum mitjà de 836 m3/ha/any.

Des de Junts per Catalunya han visitat la seu de la comunitat de regants al pantà dels Guiamets. Ho han fet el portaveu adjunt del grup al Congrés, Josep Maria Cruset, acompanyat de les diputades ebrenques durant l’última legislatura, Mònica Sales i Irene Negre, i també la regidora moranovenca Xènia Ripoll.

Cruset s’ha compromès a fer arribar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, en primer terme, i a la Secretaria d’Estat de Medi Ambient, com a màxims responsables de l’execució de l’actuació. Per la seua banda, Mònica Sales ha adoptat el compromís de defensar des del Parlament de Catalunya -serà la número 1 de la llista electoral a Tarragona- els acords necessaris per a garantir la continuïtat dels pagesos d’estes dos comarques, que a més representen el pal de paller de la seua economia.

Des de la comunitat de regants xifren en 29 milions d’euros les pèrdues provocades per la sequera en els últims dos anys. Destaquen que prop de 600 famílies se veuen afectades per les restriccions del regadiu i advertixen que gran part dels terrenys quedaran abandonats si no es fa una actuació d’urgència davant la situació actual.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, en una visita a Falset, també es va comprometre a treballar pel projecte, tot i que la intervenció no està inclosa dins el pla de conca vigent, aprovat per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies