L’Associació Athena treu a la llum una realitat poc coneguda: milers d’infants amb altes capacitats viuen sense el suport i la comprensió que necessiten. Darrere de cada nen o nena amb un potencial únic, s’amaga una història de reptes, incomprensió i, sobretot, de grans possibilitats per descobrir.
Marta de Mora, presidenta d’Athena, ho expressa amb claredat: “No parlem de ‘nens
superdotats’ com mostren les pel·lícules, sinó de persones amb una manera diferent i extraordinària de processar la informació i entendre el món. Cada ment és un univers, i el nostre objectiu és acompanyar-los i donar-los eines perquè aquest univers pugui brillar amb tot el seu potencial“.
Les dades evidencien una realitat complexa: segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es calcula que aproximadament un 2% de la població mundial posseeix altes capacitats intel·lectuals. Tanmateix, a Espanya, només un 0,38% de l’alumnat està identificat amb aquestes capacitats, segons dades del Ministeri d’Educació. Aquesta significativa discrepància posa de manifest la necessitat urgent de millorar els processos de detecció i d’oferir una atenció educativa adequada per a aquest col·lectiu.
La bretxa és encara més significativa quan s’analitza el diagnòstic per gènere, ja que només un 30% de les nenes amb aquestes capacitats són detectades, en comparació amb un 70% dels nens, la qual cosa amaga un gran nombre de talents femenins sense identificar.
Athena: Un far per a les famílies amb altes capacitats
Amb aquesta preocupació com a motor, l’associació Athena treballa des de Tarragona i les
Terres de l’Ebre per donar suport i visibilitat a infants i joves amb altes capacitats, així com a les seves famílies. L’objectiu és clar: trencar estereotips, promoure un diagnòstic precoç i
garantir una atenció adequada tant dins com fora de l’escola.
“Les altes capacitats no són un luxe ni un privilegi, sinó una realitat que sovint es
confon amb altres problemàtiques o, fins i tot, passa desapercebuda”, explica la
presidenta. “És imprescindible que famílies i educadors estiguin formats per reconèixer i acompanyar aquests infants, perquè puguin desenvolupar tot el seu potencial i viure de manera equilibrada”.
Commemoració del Dia Mundial de les Altes Capacitats
El 14 de març és una data per celebrar els talents excepcionals de les persones amb Altes
Capacitats (AACC) però sobretot per convidar a reflexionar sobre la seva visibilització i
reconeixement.
El Dia Mundial de les Altes Capacitats és una crida a l’acció per a tots: educadors, famílies,
institucions i societat en general. Les altes capacitats no només són un desafiament individual, sinó una oportunitat per a la societat. “Amb un diagnòstic correcte i un entorn educatiu adaptat, aquests infants poden ser agents de canvi i innovació en tots els àmbits”, afirma de Mora.
Athena
Athena és una associació de famílies de nens i nenes i joves amb AACC de la província de
Tarragona i Terres de l’Ebre que, juntament amb professionals del món de l’Educació (mestres, pedagogs i psicopedagogs) treballen per donar visibilitat a aquest col·lectiu i a la vegada vetllar per la seva atenció dins i fora de l’escola.