HomeSense categoria#ESPECIALTURISME · El litoral ebrenc: experiències que omplen els sentits

#ESPECIALTURISME · El litoral ebrenc: experiències que omplen els sentits

TERRES DE L’EBRE // Els municipis de costa ebrenca es caracteritzen pels llargs quilòmetres de platges verges, una gastronomia d’alta qualitat i sabors amb plats tradicionals de peix i marisc frescos del dia, però també per la quantitat d’activitats a l’aire lliure que poden fer-se, així com el ric patrimoni historicocultural que pots trobar endinsant-te pels seus carrers i terme municipal. La majora d’estos són una mescla d’estos ingredients, que sumats a la bellesa i proximitat del Delta, t’oferiran una experiència enriquidora i satisfactòria per a gaudir de les primeres vacances postconfinament.
 

ALCANAR
Des de l’extrem sud de les Terres de l’Ebre i frontera amb la província de Castelló, les últimes platges que es troben són les de les Cases d’Alcanar, una autèntica vila marinera que conserva les antigues cases de pescadors en la seua façana marítima. Allà podeu trobar abun- dants platges verges, cales tranquil·les, de pedra petita, que s’a- llarguen des de la platja de l’Estanyet fins a la platja de Sòl de Riu, on contrasten els penya-segats rogencs amb els tons turquesa de la mar Mediterrània. La platja de l’Estanyet no només és un bon lloc per a practicar submarinisme i pescar amb canya, sinó que també pots endinsar-te en la història, ja que encara conserva nius de metralladores de la guerra civil espanyola. Si ets amants dels gossos, la Platjola serà la teua millor aliada per a compartir l’experiència amb el teu pelut. I si et ve de gust allunyar-te de la costa i endinsar-te terra endins, Alcanar t’oferix la possibilitat de visitar a la Moleta del Remei un dels jaciments ibèrics més grans de tot el nord-est de la península Ibèrica, amb 4.000 m2 d’assentament, que acollia una comunitat d’unes 500 persones.
 

LA RÀPITA
En els seus orígens era un poble petit de pescadors, però amb l’arribada del rei Carles III la seua geografia urbana va anar canviant, ja que el monarca volia conver-tir el port rapitenc en un dels princi- pals ports comercials de la Medite- rrània. Tot i que el somni del rei no es va arribar a complir, encara ara pots veure part del conjunt arquitectònic -espais i edificis, a mig fer-, pels carrers de la localitat. La plaça Carles III i la Casa Laureano -amb els seus característics porxos-, l’església nova -que havia d’expandir la ciutat cap al sud, però no va arribar a acabar-se, està inspirada en les esglésies del renaixement italià. El consistori rapitenc va adequar-ne l’espai interior i va afegir-ne una coberta exterior, i ara és un dels equipaments amb més vida social del municipi, acollint setmanalment actes culturals i inclús cerimònies nupcials-, així com el turó de la Guardiola -popularment coneguda com la Torreta, un indret a 113 metres d’altitud que t’oferix una visió panoràmica del delta de l’Ebre, la badia dels Alfacs i de la ciutat-. Avui dia, la Ràpita és una ciutat marinera que acull un dels ports pesquers més dinàmics i amb més facturació de Catalunya i que ha esdevingut una de les poblacions turístiques amb més projecció de les Terres de l’Ebre. Però si el que vols és fer activitats per la badia dels Alfacs, l’Escola Nàutica et proposa rutes extraordinàries amb paddle surf, amb caiac, per les cales verges del municipi, al voltant de les muscleres o descobrint la Torre de Sant Joan, però també rutes amb golondrina, cursos de vela, de windsurf, o kitesurf a la platja del Trabucador -on a més, veuràs una posta de sol preciosa: amb el sol amagant-se per darrere de la serra del Montsià-, o també pots llogar una embarcació i passar un dia navegant fins a la reserva natural de la Punta de la Banya. La Ràpita està envoltada per la serra del Montsià, i una de les rutes imprescindibles si vols fer senderis-me és visitar la Foradada, situada a 650 metres sobre el nivell del mar, és una finestra del municipi, la badia dels Alfacs, la punta de la Banya, la desembocadura de l’Ebre i les planes interiors.
 

SANT JAUME D’ENVEJA
És un poble de 3.600 habitants que s’estén per la vora del riu Ebre que conserva construccions d’arquitectura tradicional i elements rurals lligats a la terra com els pous, les cisternes i els forns de llenya. Bona part del poble està tocant el riu Ebre, per la qual cosa en el passeig Fluvial hi té un privilegiat lloc d’esbarjo, ideal per recórrer-lo a peu o en bicicleta. Per a aprofundir i saber com eren les cases de pagès al Delta fa més de cinquanta anys, així com la vida i el treball dels primers pobladors del Delta, cal visitar el Centre d’Interpretació de Barraques del municipi, en què podreu veure maquetes d’antigues barraques, fotografies, saber com es feien -amb elements de la natura com canyes, fang i borró- i quina mena d’usos tenien. També hi ha una recreació d’una d’estes construccions totalment equipada com abans. El centre també disposa un museu ornitològic on hi ha exposats un bon nombre d’espècies que habiten al Parc Natural del Delta de l’Ebre. El territori de Sant Jaume és bàsicament rural i l’activitat principal és l’a- rròs, tot i que també poden trobar-se horts, camps d’oliveres i arbres fruiters en abundància. Així doncs, els passejos pels voltants del poble mostren grans extensions d’arrossars que definixen el paisatge segons les estacions de l’any. Una de les activitats que no us podeu perdre és fer la via verda des del pont Lo Passador -unix Sant Jaume i Deltebre- i ja s’ha convertit en emblema i en una infraestructura integrada en la vida del Delta- fins a l’illa de Buda, un dels indrets més emblemàtics i recomanables al Delta, amb mil hectàrees de superfície i 5 km de longitud. Tot i que la seua entrada és restringida, es pot visitar durant la romera de Sant Pere o acostar-s’hi a peu per la gola de Migjorn, una de les antigues desembocadures del riu Ebre, on hi ha també un mirador magnífic per a observar aus.
 

EL PERELLÓ
És un municipi que combina muntanya i costa, conegut per ser el major productor de mel de Catalunya. I les empreses que s’hi dediquen, oferixen la possibilitat de visi- tar l’hàbitat de les abelles, degustar la mel, elaborar espelmes de cera o descobrir la cosmètica apícola. Pels 4,5 quilòmetres del sender GR-92 vorejant la costa, destaquen paisatges naturals espectaculars com Cala Buena, Morro de Gos i el Pont de l’Àliga, totes elles de pedra fina, i Cala Moros, de sorra. Cala Buena, segons National Geographic, és una de les zones del litoral de Tarragona menys coneguda i de les més boniques. Escarpada i rocosa, és una cala tran- quil·la, ideal si busques relaxar-te, ja que la seua afluència sol ser baixa. Pel terme municipal del Perelló també hi passa el GR-192, una ruta que va a les Pintures Rupestres de Cabra- feixet i a la Cova de la Mallada; a més, hi ha diverses senderes per a fer trecking i BTT. Quant a patrimoni historicocultural, es conserven quatre quilòmetres de la Via Augusta, construïda pels romans al segle II, també hi ha el Molí de Vent, construït l’any 1564 que durant centenars d’anys va funcionar com a molí fariner de blat, produït als camps del terme municipal, i també hi ha restes bèl·liques, com un recorregut pels llocs on van caure bombes durant la Guerra Civil, búnquers, i fins i tot, el monument del Coll de les Forques, construït en honor a 13 perellonencs que van lluitar contra les tropes de Felip IV durant la Guerra dels Segadors.
 

DELTEBRE
Situat a l’altra banda de lo Passador i al bell mig del Delta, al marge esquerre del riu Ebre està Deltebre. Els orígens de les pedanies de la Cava i Jesús i Maria són incerts, tot i que les primeres notícies sobre l’ocupació del territori es remunten a la conquesta cristiana dirigida per Tortosa a mitjans s. XII. D’entre les zones d’interès natural que hi ha al voltant de Deltebre, una d’elles és la desembocadura i el tram final de l’Ebre que pots visitar agafant un dels creuers que hi ha als embarcadors de Deltebre o Sant Jaume. El Garxal, un conjunt de petits illots i llacunes modelats pel vent i el mar, així com fer una de les rutes clàssiques que va des de la platja de la Marquesa, a 7 km de Deltebre, fins a les dunes i sorrals de la platja del Fangar, on també hi ha la Faroleta -far del Fangar-; la platja de la Bassa d’Arena -una de les més extenses del Delta- o també la Bassa del Canal Vell -la llacuna més gran de l’hemidelta esquerre on nidifiquen diferents tipus d’aus com ànecs, polles d’aigua o rapinyaires, però també pots veure flamencs- són alguns atractius turístics que no et pots perdre de Deltebre. També hi ha espai per a fer activitats nàutiques com la vela o el kitesurf o navegar pel riu Ebre en caiac, així com Deltebre acull una de les regates emmarcades dins de la Lliga Catalana de Llagut Català -una embarcació nascuda a l’Ebre com a eina de pesca al Delta-.
 

L’AMPOLLA
Situat a l’extrem sud del golf de Sant Jordi, l’Ampolla és la població marinera que va nàixer de la fusió entre el riu i la mar, modelant una gran bassa amb forma d’ampolla. Com la resta de pobles del Delta, l’Ampolla t’oferix diferents activitats a l’aire lliure, com quatre rutes per senders per la costa, pel Delta o per l’interior del litoral, com els jardins d’oliveres o les basses naturals. I no cal dir, l’Ampolla també t’invita a visitar la llacuna més petita de tot el Delta, la Bassa de les Olles, fer activitats nàutiques o degustar musclos i ostres dalt de les muscleres. Tens una gran diversitat de platges per a escollir on passar el dia, des de platges de sorra amb aigües tranquil·les i poc profundes, fins a cales de pedra petita o de sorra envoltades de penya-segats de tonalitats rogenques. Però també pots visitar el Can Kensho de la mà dels seus propietaris. Es tracta d’un celler on s’elabora el sake Kensho i finalitza amb un tast d’este producte o un maridatge del sake amb ostres. Si ets amant dels tes, has d’apropar-te al Jardí Botànic Medicinal Ecoherbes Park, un espai natural de més de 20.000 m2, en el qual hi ha més de 400 espècies de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries que t’ompliran els sentits. En allunyar-se del Delta, les aigües de l’Ampolla ja comencen a ser més cristal·lines i és un bon lloc per a descobrir el fons marí, ja que acullen part d’una de les colònies de posidònia més importants de la costa mediterrània, un veritable paradís per als submarinistes que poden observar els prats submarins de fanerògames marines i també coralls i esponges.
 

L’AMETLLA DE MAR
Situat a l’extrem nord de les Terres de l’Ebre, té les últimes cales i platges del litoral ebrenc. És coneguda per les platges verges, les cales d’aigües cristal·lines, d’un espectacular to turquesa com Cala Vidre, Cala Forn, Cala Llenya o la platja de Sant Jordi, que permet disfrutar d’experiències subaquàtiques, com el submarinisme o rutes guiades d’snorkel. Hi ha el Centre de Submarinisme Subkro, que s’encarregarà que gaudisques d’una experiència inoblidable, cursos per aprendre a busse- jar, també hi ha l’empresa Liberty Wings dedicada a activitats nàutiques com el flyboard, lloguer de mo- tos d’aigua, però n’hi ha que t’oferixen la possibilitat de llogar catamarans, excursions amb veler, embarcacions o motos d’aigua. I si vols viure les emocions a flor de pell, pots apun-tar-te al Tuna Tour, on l’empresa Balfegó et portarà amb catamarà a les piscines que tenen mar endins perquè pugues nadar entre centenars de tonyines. També hi ha rutes arqueològiques, per les oliveres o pel GR-92 de l’Ametlla a l’Almadrava.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 66 = 72

Últimes notícies