HomeSocietatÈxit d'assistència a la jornada tècnica sobre regulació d'espais sobrefreqüentats a la...

Èxit d’assistència a la jornada tècnica sobre regulació d’espais sobrefreqüentats a la Terra Alta

El Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports a Prat de Comte va acollir, el passat divendres, 24 de novembre, una jornada tècnica que va servir per presentar un projecte pilot innovador centrat en els estudis de capacitat de càrrega realitzats en espais naturals massificats de la Terra Alta. En aquest cas, el projecte pilot es duu a terme als espais específics del Toll del Vidre i als Estrets, i la intenció és la de replicar la metodologia en altres zones afectades per aquesta sobrefreqüentació a la comarca.

Després del desconfinament postpandèmic del covid-19, la creixent demanda per visitar espais oberts i saludables es va traduir en una afluència massiva cap a entorns més rurals, que també va impactar la Terra Alta. En resposta a aquesta situació sense precedents, el Consell Comarcal de la Terra Alta manté una relació de col·laboració i cooperació amb el Parc Natural dels Ports i els municipis afectats per tractar aquesta conjuntura, entre altres aspectes. Així, en el marc d’aquest acord, es va celebrar aquesta jornada durant la qual es van oferir diverses ponències que van fomentar l’intercanvi de coneixements i experiències que, a la vegada, van generar un debat enriquidor i van permetre identificar estratègies i solucions per abordar els desafiaments de la gestió d’espais naturals sota pressió turística.

Jordi Martín, alcalde d’Horta de Sant Joan i conseller comarcal de Promoció Econòmica i Turisme, i Antoni Curcó, director del Parc Natural dels Ports, van ser els encarregats de donar el tret de sortida a la jornada. Martín va destacar la importància dels estudis de capacitat de càrrega com a mitjà per regular els espais naturals amb una gran afluència de visitants, ja que aquests treballs determinen la quantitat màxima de persones o activitats que un entorn natural pot suportar sense patir impactes negatius.

Per la seva banda, Curcó va incidir en el fet que la pressió turística pot tenir efectes negatius en els ecosistemes fràgils i va destacar la importància de basar les decisions de gestió en dades concretes i científiques per poder dur a terme polítiques més efectives. Curcó també va subratllar la necessitat de la implicació de tots els sectors: visitants, empreses turístiques, propietaris de finques, residents i administracions públiques.

La jornada va tenir una destacada assistència, ja que va congregar una trentena de persones provinents de diversos àmbits, incloent empresaris del sector turístic, allotjaments, empreses d’esports d’aventura, guies turístics, tècnics i experts d’entitats públiques relacionades amb el turisme i el medi ambient. En el transcurs de la jornada, també es van presentar experiències que s’han posat en marxa en altres territoris afectats per la mateixa problemàtica per compartir la gestió de cada cas amb els assistents.

Aquesta sessió ha estat promoguda pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta i organitzada per l’equip tècnic del projecte de desenvolupament local Terra Alta Més en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2023. També ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural dels Ports i de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 33

Últimes notícies