Dissabte 9 de novembre va tenir lloc la primera edició de la ruta #Arquivolta_RiberadEbre_2024, que va exhaurir les places previstes, evidenciant un notable èxit de participació, en que més de 70 participants van poder gaudir d’aquesta ruta guiada per diversos elements patrimonials de la Ribera d’Ebre, que forma part dels actes organitzats per la Demarcació de l’Ebre del COAC al voltant de la celebració del Dia Mundial de l’Arquitectura.
La visita es va iniciar al Pont de les Arcades, on l’arquitecte Agustí Jardí i el professor Josep Solé van donar detalls sobre aquesta obra de l’enginyer Eduardo Serrano Suñer que uneix les dues ribes de l’Ebre.
El reconegut i premiat arquitecte José Antonio Martínez Lapeña, va oferir una interessantíssima explicació de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, obra seua juntament amb Elias Torres Tur, inaugurada el 1987, digne mereixedora del Premi FAD d’Arquitectura i perfectament integrada al paisatge agrícola sobre l’Ebre i les restes de la muralla que coronen la vila de Móra.
L’arquitecte Enric Roig i el director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gerard Mercadé, van ser els encarregats d’explicar la visita a aquest edifici, obra de l’arquitecta Meritxell Inaraja, del que destaca la presència i la importància d’una edificació pública en una trama d’illa urbana i d’alineació al carrer.
La visita va finalitzar a l’antic Instituto Laboral de Móra d’Ebre, avui Institut Julio Antonio, on es va col·locar la placa Docomomo Ibérico en reconeixement als seus valors arquitectònics i patrimonials.
Docomomo és una organització internacional creada el 1990 amb objectiu d’inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern. Tal com va expressar Elena Rosales, presidenta de la Demarcació de l’Ebre del COAC “és tot un goig i un honor poder comptar amb este reconeixement a les Terres de l’Ebre que se suma a les plaques de Poblenou del Delta, l‘Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta i el Mercat del Peix de Tortosa, que es va col·locar l’any passat, contribuint a la protecció i difusió del nostre patrimoni arquitectònic”.
La visita a l’Institut va ser a càrrec de la directora de la Fundació Docomomo Ibérico, l’arquitecta Susana Landrove, qui, després de col·locar la placa, va afirmar que “avui l’honor encara és més gran per poder fer la visita guiada a un edifici que evidencia la important riquesa arquitectònica i patrimonial de les Terres de l’Ebre”.
Una riquesa que es veu reflectida en el fet que alguns els elements de la visita estan inclosos a les rutes d’arquitectura catalana elaborades pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a través del Centre Obert d’Arquitectura, i que formen part de l’espai digital més extens sobre arquitectura moderna i contemporània del país, la plataforma arquitecturacatalana.cat, de les que ara en hi ha 70 amb previsió d’arribar a les 100 a final any i a les 200 al 2026.
Així, el Pont de les Arcades i l’Instituto Laboral, estan a la ruta 42 “Patrimoni modern a la vora de l’Ebre”1 que posa llum sobre l’arquitectura racionalista de postguerra, poc coneguda però molt interessant. D’altra banda, l’Arxiu Comarcal forma part de la ruta 32 “Equipaments contemporanis al curs baix del riu Ebre” que ens proposa un itinerari per algunes obres d’arquitectura contemporània més rellevants en el sector dels equipaments realitzades al curs baix del riu Ebre.
La Junta Directiva de la Demarcació s’ha mostrat molt satisfeta amb la participació del públic i agraeix als autors, acompanyants, i institucions que ho han fet possible; i a una població que continua sent fidel a les visites gratuïtes, guiades per arquitectes i organitzades per la Demarcació de l’Ebre dintre de la campanya “Posa cara al teu arquitecte”, una aposta del Col·legi per apropar la figura de l’arquitecte a la ciutadania per ajudar-lo a millorar la seva vida, i amb la clara voluntat de treballar per difondre i preservar el nostre patrimoni cultural i arquitectònic.