HomeSense categoriaExperts de l'OIEA visiten les nuclears d'Ascó i Vandellòs per avaluar preliminarment...

Experts de l’OIEA visiten les nuclears d’Ascó i Vandellòs per avaluar preliminarment l’allargament de la seva vida útil

ACN Ascó .- Un equip de dotze experts de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) han visitat durant els últims dies les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs II per efectuar una valoració de la preparació dels complexos atòmics per poder operar a llarg termini.

Dotze experts de nou països -Argentina, Eslovàquia, Estats Units, Finlàndia, França, Irlanda, Països Baixos, Romania i Sudàfrica- han participat entre aquests 15 i 23 de gener en la missió preliminar de l’anomenat programa SALTO –sigles en anglès d’Aspectes de Seguretat de l’Operació a Llarg Termini-. Ascó i Vandellòs II són els primers complexos atòmics estatals que se sotmeten a aquesta avaluació, que s’estendrà, en diferents fases, fins el 2025.

La tasca del grup d’experts ha estat iniciar el procediment d’anàlisis sobre la capacitat de l’empresa gestora, ANAV, per poder fer funcionar les centrals més enllà de la seva vida establerta en el disseny original i segons els estàndards internacionals de la indústria nuclear. La missió ha inclòs l’anàlisi de totes les activitats previstes per “garantir una operació estesa segura i fiable”, així com el grau de compliment d’aquestes activitats d’acord amb els estàndards i guies de l’OIEA.

Segons ha explicat ANAV en un comunicat enviat amb posterioritat a la visita, les tres centrals catalanes es preparen des de fa “anys” per allargar la seva vida útil a partir de la “renovació tecnològica d’equips”; “manteniment i millora d’estructures, sistemes i components”; així com “gestió del coneixement, relleu generacional o llicenciament”. “Aquesta missió suposa una bona oportunitat d’homologar la feina que s’està fent davant dels millors estàndards internacionals en la matèria, així com per consolidar el camí que es recorrerà els pròxims anys”, han valorat.

A la finalització de l’estada, els experts de l’OIEA han traslladat als gestors de les centrals “algunes recomanacions i suggeriments per reforçar la preparació d’Ascó i Vandellòs II de cara a l’operació a llarg termini” així com “les bones pràctiques per les quals ANAV destaca i que podran ser incorporades per altres centrals del món”. L’empresa que gestiona els complexos atòmics ha assegurat que analitzarà “amb profunditat les recomanacions i suggeriments rebuts”, que no ha detallat, i ha anunciat un pla per incorporar-les als seus processos, revisant també el seu Pla d’Actuació per a l’Operació a Llarg Termini.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 9 =

Últimes notícies