El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, tenia previst inaugurar dijous a la tarda, un cop tancada l’edició del Setmanari l’Ebre, la 79a edició de la fira multisectorial Expoebre, un certamen que s’allargarà fins diumenge 4 de maig i que compta amb una ocupació del
100 % pel que fa a l’espai destinat als expositors. En la presentació del programa, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la regidora de Fires, Sònia Rupérez, van destacar les principals activitats d’esta nova edició: tastos gastronòmics, demostracions de robòtica, tallers eqüestres, una jornada sobre ramaderia sostenible i la cinquena edició del Fòrum Econòmic de les Terres de l’Ebre, que se centra en la gastronomia.
“La 79a edició d’Expoebre és un espai d’interrelació entre expositors i el públic on es presenten les últimes novetats i productes innovadors i amb un ampli programa d’activitats lúdiques per tal d’atreure públic tant de Tortosa com de la resta del territori”, assenyalava l’alcalde. Expoebre va obrir les portes este dijous al matí i entre les activitats previstes hi havia una jornada sobre ramaderia sostenible a càrrec de l’agrupació de ramaders Asoprovac (espai Fòrum); un tast a càrrec de les Granges Joan Algueró (espai EbreTast) i el Birretta Fest, organitzat per Asola Events, a l’espai Taste and Fashion, amb l’objectiu d’atraure el públic més jove. Dijous els actes se tancaven amb el grup de versions La Selva al Parc de la Fira.
En el marc de la fira, este divendres té lloc la quinta edició del Fòrum Econòmic de les Terres de l’Ebre, centrat en la gastronomia, coincidint amb el fet que Catalunya ha sigut designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Entre les ponències previstes hi ha El Food Design: una eina per unir gastronomia i tecnologia a través del disseny, a càrrec de Mariana Eidler, col·laboradora del Hub FoodTech & Nutrition, que té l’objectiu de millorar la competitivitat i avançar en la transició cap a un sistema alimentari més eficient i sostenible: També està programada una taula redona sobre l’impacte econòmic de la restauració sobre el territori de les Terres de l’Ebre, moderada pel gerent de la Cambra de Comerç, Francesc Minguell i en què hi participaran (entre altres): el xef Vicent Guimerà, del restaurant Antic Molí (amb estrella Michelin), la cuinera i formadora Margaret Nofre i l’estudiant del cicle formatiu de grau superior de Direcció de Cuina de l’Escola d’Hoteleria de l’institut Dertosa, Roque del Castillo. L’activitat del fòrum al matí inclou una ponència a càrrec de la xef i defensora de la cuina de proximitat, Maria Nicolau.
La programació del Fòrum Econòmic seguix a la tarda amb una experiència gastronòmica disruptiva a càrrec de T-Valley amb la participació del xef Cristian López; el fundador de Kensho, Humbert Contí, i el sommelier Jordi Garcia, i moderada per la consellera de T-Valley, Vanessa Troncho. Una conversa en què s’abordaran qüestions com el futur de la gastronomia, l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit culinari, l’ús de productes de proximitat en combinació amb la tecnologia i nous models de negoci digitals en el sector gastronòmic. Una activitat que es complementarà amb vins DO Terra Alta, productes ebrencs, música amb DJ i un espai final networking per a afavorir les connexions entre agents del territori, empreses, emprenedors i institucions.
Pel que fa a la programació del cap de setmana, dissabte tindrà lloc un col·loqui sobre el passat, present i futur de la mobilitat, que anirà a càrrec de l’alcalde de Tortosa i el conseller delegat d’HIFE. L’empresa de transport per carretera disposarà d’un estand a la fira, ja que enguany HIFE celebra el 110è aniversari.
Diumenge, entre els actes més destacats, tindrà lloc l’enlairament de la bandera de Creu Roja, en reconeixement de la tasca que realitza esta entitat social i el seu voluntariat. A la tarda tindrà lloc la presentació del Llibre blanc del turisme gastronòmic, un llibre que pretén potenciar el turisme gastronòmic i dotar d’eines al sector de la restauració; el lliurament dels premis de la ruta “A Tortosa de Tapes!” i es tancaran els actes del pavelló firal amb el lliurament de premis als millors estands, productes i serveis presents a la fira.
Pel que fa a les actuacions musicals seran d’accés gratuït i es repartiran durant els quatre dies d’Expoebre. Hi haurà grups de versions cada vespre: La Selva, Neon Collective, Band the Cool, The Little Backline i El +Pop.
Per tal d’accedir a la fira, hi haurà servei de bus gratuït, un servei que enguany se recupera i que anirà a càrrec de l’empresa HIFE, amb dos línies, una des del barri del Temple (passeig de Ribera) cada 15 minuts aproximadament i una altra des de Ferreries cada 20 minuts. Pel que fa a les atraccions, per problemes tècnics finalment la roda de fira no serà a Tortosa, però hi haurà una atracció innovadora de gran alçada que serà també una experiència divertida.
“Esperem que la climatologia siga favorable perquè molts visitants se desplacen a la nostra ciutat i els expositors puguen tancar moltes operacions de negoci durant els quatre dies de la fira”, va assenyalar la regidora de Fires.
Pressupostos participatius
Amb l’objectiu d’afavorir la participació i donat que Expoebre és un punt per on passa bona part de la ciutadania, l’Ajuntament de Tortosa ha allargat fins al 4 de maig el període de votació dels pressupostos participatius, per a facilitar així el vot d’aquelles persones que preferixen fer-ho de manera presencial. Amb esta fase de votació es tanca tot un procés de participació ciutadana, dinamitzat amb l’organització d’àgores ciutadanes a tots els barris i pobles.