HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catFinal de la campanya ‘Al segle XXI la tortura no és cultura’

Final de la campanya ‘Al segle XXI la tortura no és cultura’

Arribem al final de la campanya ‘Al segle XXI la tortura no és cultura’, que hem fet l’associació Tots Som Poble. Una campanya que ha durat tot l’estiu i que hem fet circular per les xarxes socials.

Ha sigut una campanya positiva, perquè ha comptat amb noranta persones (no hem volgut ampliar-la més) que han donat la cara contra el maltractament animal i per reivindicar unes festes populars sense correbous. Tots nosaltres, com gran part de la societat, considerem que els actes amb bous són costums impropis d’una societat que valora el respecte a les persones, els animals i el medi.

Les festes de bous al carrer es basen en rituals antics de la nostra cultura mediterrània: en arribar a l’edat adulta, els joves havien de demostrar valentia i decisió enfrontant-se a un animal com el bou. És un divertiment que sempre ha anat lligat als ideals d’un món “masclista”, que només valora la força física i que entén el coratge com l’exposició a un risc de mort.

La nostra societat ha avançat prou intel·lectualment per a no  compartir  aquests valors, com ho demostra que ha variat la manera d’entendre la relació amb els animals del nostre entorn. Fa unes poques dècades, per posar un exemple recent, quan un gos estava malalt o feia nosa, simplement se’l penjava d’un garrofer i ningú no es plantejava que aquella decisió estigués mal presa. Actualment aquestes conductes són punibles legalment, perquè tothom considera inacceptable maltractar un animal. Vol dir que hem avançat en valors com la solidaritat a tots els nivells, també amb la resta d’animals.

Tanmateix, això es contradiu radicalment amb les festes taurines, en les quals, per a la nostra diversió, apartem els bous del seu entorn, els angoixem (per això volen fugir i corren amunt i avall) i els maltractem, posant-los boles de foc a les banyes o un llaç de corda a les banyes per a arrossegar-los. Això els provoca un gran turment físic i psíquic, ja que, com qualsevol animal, els bous pateixen en les situacions que no controlen. Els veterinaris han demostrat que, durant el correbou, els nivells d’adrenalina dels bous són molts superiors als que registren en les condicions de vida normals. Evidentment, perquè pateixen, com les persones sotmeses a situacions de tensió extrema.

No entenem que les persones, que ens diem éssers racionals no ens puguem divertir sense mortificar animals. Tenim mil maneres de xalar respectant-nos els uns als altres i respectant els animals i l’entorn. Tampoc no es concep que una ciutat com Amposta, que no permet cap mena d’espectacle amb animals, defensi els actes amb bous, com si els bous no fossin un animal més. Volem que les nostres festes siguin molt participatives, democràtiques, i que els diners públics es destinin a activitats basades en la cultura, l’empatia, la solidaritat i el respecte.

Durant dècades el lobby taurí ha sufocat les veus discrepants en els pobles on es fan actes amb bous. Pocs s’han atrevit a donar la cara i dir prou al maltractament animal. Ara, per fi, s’ha trencat el silenci i un grup nombrós de ciutadans ha dit el que molts callàvem. I la seva paraula és especialment significativa perquè pertanyen als camps més diversos: pagesos, docents, actors, pintors, escriptors, sanitaris… La seva valentia i la seva implicació en la campanya de Tots Som Poble, que agraïm molt sincerament, demostren que la societat ha canviat en els darrers anys.

Ara tan sols falta que els nostres representants polítics actuen amb la mateixa coherència, que no tinguin temor de l’amenaça de “pèrdua de vots” i que s’adonin que la majoria de la societat vol que els diners destinats a festes taurines es destinin a objectius més humans i més necessaris. Això es fa més evident encara en aquests moments de crisi sanitària i econòmica provocada per la pandèmia de la Covid.

Aquesta campanya la donem per acabada, però continuem les nostres activitats i emprendrem altres campanyes. No pararem fins a suprimir el patiment animal que només busca la diversió de les persones. En altres paraules, no pararem fins a aconseguir que Amposta i les Terres de l’Ebre siguin exemple de territori respectuós amb les persones, els animals i el medi.

Gràcies de tot cor, encara i sempre, a les persones que han participat de manera desinteressada en la campanya ‘Al segle XXI la tortura no és cultura’, de l’associació Tots Som Poble.

Seguim endavant!

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

31 + = 36

Últimes notícies