Aquest matí, a les 11.00 hores, s’ha enviat un missatge de prova del sistema d’alertes massives a telèfons mòbils als terminals telefònics que es trobaven a les vegueries de Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès per part de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat. Aquesta prova és la repetició de la que es va fer el 12 d’abril i que no va arribar a gran part dels telèfons degut a un error de l’eina desenvolupada pel Ministeri de l’Interior que ja ha estat resolta.
La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha fet el seguiment de la prova des de l’edifici CAT112 de Reus, junt al delegat del Govern, Àngel Xifré, la directora del CAT112, Irene Fornós, i la directora dels serveis territorials d’Interior, Eli Llombart i han estat en contacte telemàtic amb les delegacions de Terres de l’Ebre, on el delegat Albert Salvadó ha presidit una reunió operativa de seguiment, i amb la delegació del Penedès, on el delegat David Alquézar, també ha fet seguiment de la prova.
Les dades preliminars, d’acord amb els observadors situats pel territori i a les més de 3.000 enquestes de la ciutadania, indiquen una correcta recepció al voltant del 91% de la població. Aquest enviament s’ha fet a tots els mòbils que es trobaven entre les 11.00h i les 11.30h en les vegueries de Terres de l’Ebre, Tarragona i Penedès.
La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha explicat que més del 90% dels ciutadans que havien respost l’enquesta fins les 12.00h manifestaven haver rebut correctament el missatge. “La prova ha anat bé, s’ha rebut massivament i ens confirma que és un sistema útil i necessari. També ens confirma que l’exigència que vam fer a l’Estat en el sentit de reclamar que resolgués els errors que van causar que el 12 d’abril no arribés a molts mòbils ha donat resultats i avui l’eina funciona bé”. També ha afegit que “és una eina útil especialment en una demarcació com Tarragona, molt necessària per poder avisar de forma ràpida una gran xifra de persones”.
El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha valorat molt positivament els resultats de la prova i ha posat en relleu que l’activació d’aquest sistema d’alertes “és un pas molt important pel territori”. A més, també ha demanat a la població que continuï responent l’enquesta, que restarà oberta 24 hores, per poder fer una avaluació acurada de la prova.
El delegat del Govern a Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha manifestat que “amb el sistema d’alertes als mòbils fem un pas endavant. El sistema de Protecció Civil que tenim a Catalunya és punter a l’Estat espanyol. A partir d’ara, fem un salt endavant per incorporar aquesta eina en la gestió de les emergències“.
Per la seva banda el delegat del Govern a la vegueria del Penedès, David Alquézar, s’ha mostrat “molt content per com ha anat la prova. Ha estat un èxit en més d’un 90% dels casos”.
L’eina d’enviament ha estat desenvolupada per l’Estat i no inclou cap sistema de verificació de la recepció per part dels mòbils que es troben a la zona on es fa l’enviament, per això és molt important que la ciutadania ompli, un cop feta la prova, l’enquesta creada per Protecció Civil de la Generalitat per veure si ha funcionat o no i que es pot trobar en l’enllaç següent: https://arcg.is/00vu9b0
Fins a les 12.00h, un total de 3.080 ciutadans havien respost l’enquesta. Les dades preliminars i sense filtrar respostes errònies (des de localitzacions molt llunyanes, per exemple), mostren que aproximadament el 91% de la ciutadania afirma haver rebut el missatge (2.794 respostes afirmatives per 286 de negatives).
El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 12.00h un total de 485 trucades de ciutadans que han rebut el missatge i demanaven informació al respecte, el 23% del total s’han realitzat des del Tarragonès.
Abans de la d’avui s’havien realitzat proves a Lleida, Alt Pirineu i Aran (28 de febrer), a Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès (12 d’abril que s’ha repetit avui) i el 27 d’abril a les vegueries de Girona i Catalunya Central. En la prova del 12 d’abril, gràcies a l’enquesta desenvolupada per Protecció Civil de la Generalitat es va poder detectar una anomalia greu en la recepció dels mòbils de vàries companyies. Protecció Civil de la Generalitat va posar-ho en coneixement del Ministeri de l’Interior i va demanar que esbrinés què havia passat i s’hi posés solució. L’endemà el Ministeri va informar que havia localitzat l’errada i s’havia solucionat. Les dades de la prova d’avui indiquen, de forma preliminar, que estaria completament resolt.
El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta.
El sistema permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població.
En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, al considerar que aquesta difusió pugui reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de protecció civil.
Quan es rebi un missatge d’aquests, convé llegir-lo atentament i no trucar al 112 excepte que ens trobem en una situació d’emergència.
Té una gran importància que la ciutadania ompli un cop feta la prova l’enquesta per informar de si s’ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades, anonimitzades, serveixen per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible. L’enllaç de l’enquesta, que estarà oberta fins a les 09.00 hores de demà, és el següent: https://arcg.is/00vu9b0