HomeSense categoriaFinalitzats els treballs de restauració del monumental retaule de Santa Anna, una...

Finalitzats els treballs de restauració del monumental retaule de Santa Anna, una joia de l’art barroc de la catedral de Tortosa

TORTOSA // El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha dirigit la restauració del monumental retaule de Santa Anna, de la Catedral de Tortosa, intervenció promoguda pel Capítol de la Catedral i el Bisbat de Tortosa 

La intervenció ha consistit principalment en la consolidació estructural del moble, per corregir-ne les greus deficiències, i la neteja de la superfície pictòrica, per retirar els estrats de brutícia que amagaven els colors i la brillantor de la dauradura originals. El retaule no s’havia desmuntat mai des que va ser obrat pels escultors Isidre Espinalt i el seu fill homònim, entre 1728 i 1732. 

L’any passat es va dur a terme el desmuntatge i enguany la seva conservació– restauració. Queda pendent, per l’any vinent, el muntatge del retaule en el seu emplaçament original.  Els treballs de conservació–restauració els ha dut a terme un equip de cinc professionals, al llarg de 12 mesos, al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

El cost de l’actuació, fins el moment, és de 84.150,00 €. El Departament de Cultura n’ha aportat 21.344, mitjançant la subvenció d’enguany, la Diputació de Tarragona, 12.000, per al transport, i la resta és aportació del Bisbat de Tortosa. El CRBMC se n’ha encarregat de l’assessorament i de la direcció tècnica. 

El Capítol de la Catedral i el Bisbat de Tortosa organitzaran una campanya de icromecenatge per contribuir al finançament de la restauració del retaule.

El retaule de Santa Anna, antigament dedicat a Sant Ruf d’Avinyó, és un formidable retaule barroc, fet en fusta d’alba tallada, policromada i daurada, entre 1728 i 1732, encarregat pel Capítol de la Catedral de Tortosa, i obra de l’escultor Isidre Espinalt i Serra-rica (Sant Joan d’Oló, 1658 – Sarral, 1737) i del seu fill homònim. 

Des del 27 de setembre, el retaule de Santa Anna, ha tornat de nou a la catedral tortosina, després de 12 mesos de treballs de conservació i restauració que s’han dut a 

terme en els laboratoris del Centre de Restauració de Béns Culturals Mobles de Catalunya (CRBMC). 

Just ara fa un any, el retaule es va desmuntar amb caràcter d’urgència, quan els tècnics van detectar un alt risc de col·lapse d’un dels laterals, causat per un estat de conservació molt deficient del suport de fusta i de l’estructura, i que posava en perill tant la integritat del retaule, com també la seguretat dels visitants i fidels. Aquests treballs van permetre determinar que el retaule no s’havia desmuntat mai des que va ser obrat pels escultors Isidre Espinalt i fill homònim, entre 1728 i 1732. 

Un cop desmuntat el retaule, les 56 peces que conformen el conjunt barroc es van enviar al CRBMC, gràcies a l’ajuda de la Diputació de Tarragona, i el mateix mes d’octubre de 2018, es va començar una primera fase de restauració. Aquesta primera fase la va finançar el Bisbat de Tortosa, sota la direcció tècnica del CRBMC. A partir del mes de maig de 2019 van continuar els treballs amb una segona fase, aquesta vegada, amb una subvenció atorgada pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

Durant la restauració, totes les peces s’han estat desinsectat mitjançant anòxia, i el suport de fusta s’ha consolidat, estabilitzat i reforçat. Posteriorment, s’ha fet un complex procés de neteja per retirar els estrats de brutícia que s’havien anat acumulant al llarg dels segles i que amagaven els colors i brillantors originals. També s’ha fet la fixació dels estrats pictòrics, que en moltes àrees, es trobaven descohesionats, i en perill de despreniment. Finalment, s’ha aplicat una capa de protecció a totes les peces amb resina de baix pes molecular i reversible, i s’ha procedit a retocar totes les pèrdues de policromia per minimitzar l’impacte visual que donaven. El criteri d’intervenció i metodologia de treball han estat el més respectuosos per l’obra, però també, per la seva història i ús litúrgic, consensuats entre la direcció tècnica del CRBMC, l’equip de conservadors-restauradors i el mateix Capítol. 

Actualment, les 56 peces del retaule esperen la tercera i última fase d’intervenció, que consistirà en muntar de nou el retaule en el seu emplaçament original. Per aquesta operació, de gran complexitat, per les dimensions del moble, es compta amb el mateix equip que va dissenyar el sistema d’ancoratge i de l’estructura autoportant del retaule de les Santes Càndia i Còrdula, de la mateixa seu, i que també va executar-ne el muntatge al 2017. Actualment, s’està duent a terme l’estudi tècnic de la nova estructura auxiliar de suport del retaule de Santa Anna. S’espera que aquesta darrera fase tingui lloc a la primavera de 2020. 

 

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies