HomeSense categoriaFinalitzen a quatre ports ebrencs les obres de reparació dels danys pel...

Finalitzen a quatre ports ebrencs les obres de reparació dels danys pel temporal Glòria

TERRES DE L’EBRE // Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres de reparació dels danys ocasionats pel temporal Glòria que va succeir el gener del 2020. Les obres s’han centrat en les zones més afectades, amb l’Ametlla de Mar i l’Ampolla al capdavant. En un any, s’han realitzat estudis tècnics com ara batimetries del fons marí, topografies per a decidir la reposició de les peces d’escullera a fer i estudis tècnics per a triar la millor solució per a reparar les infraestructures.  

L’objectiu d’estes actuacions ha estat donar funcionalitat, seguretat i estabilitat als quatre ports. Amb les obres s’han millorat els dics de recer davant les situacions d’ultrapassament d’onatges, que puguen posar en perill els usuaris i les embarcacions, com va succeir fa un any amb el temporal Glòria. A més a més, a l’Ampolla s’han reconstruït les casetes dels pescadors que van quedar totalment malmeses. 

El passat dilluns, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va visitar els dos ports més afectats, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla. Calvet va destacar la rapidesa amb la qual s’ha actuat i s’han efectuat les obres, assenyalant que van començar a treballar l’endemà mateix del temporal perquè els pescadors poguessen reprendre l’activitat al més aviat possible. “Vam saber reaccionar ràpid gràcies al magnífic equip de gent que tenim, però també pels guardamolls que vetllen perquè cada dia es puga obrir i tancar amb condicions”.
 

Ametlla de mar
El temporal Glòria va afectar molt el dic de recer del port de la Cala, ja que el primer i el tercer tram del dic estaven molt malmesos en quedar-se sense gran part dels blocs de pedra, que van ser arrossegats per les fortes onades del temporal. El govern va invertir en estes reparacions un total de 3,9 milions d’euros. Van consistir a reforçar tota la part exterior del dic amb 44.700 tones de pedra d’escullera per a donar estabilitat i seguretat a la infraestructura. A més d’esta reparació s’ha fet un creixement d’1,5 metres de l’espatller a partir del tercer tram i també se li ha donat més longitud, concretament 300 metres.  
 

L’Ampolla
A l’Ampolla, el govern va destinar 4,3 milions a reparar l’impacte d’ones de fins a 4 metres d’alçada i danys estructurals al dic del recer i al moll adossat. Després del temporal, es va netejar el recinte portuari de restes vegetals, sediments i residus arrossegats per les fortes onades i també es van recuperar les xarxes i tots els estris de pesca que havien estat arrossegats pels cops de la mar. A més a més, a banda de les obres, es van habilitar espais perquè els pescadors poguessen continuar amb la seua faena.

L’actuació va consistir a fer una reposició de 67.200 tones de pedra d’escullera a la banda exterior del dic amb l’objectiu de reforçar la infraestructura i donar més estabilitat i seguretat al port. El mur de formigó també ha recrescut per a poder construir un botaones a la part exterior. A banda de totes estes obres, s’ha instal·lat enllumenat públic amb làmpades LED per a promoure l’estalvi energètic. 

Al port de l’Ampolla s’hi han construït 16 casetes de pescadors, en substitució de les que hi havien abans, que van quedar molt danyades degut al fort impacte de les ones. Catorze d’estes casetes són per als pescadors de la zona, una altra per als usos portuaris i una altra per al mòdul dels olis usats de les embarcacions pesqueres.  El conseller Calvet, personalment, va ser l’encarregat de donar les claus de les noves casetes dels pescadors als seus propietaris. “No tan sols hem reparat els ports, els hi hem donat més seguretat i més funcions, sobretot més sostenibilitat i que les instal·lacions siguen més eficients i gastar menys; estes 16 casetes, sens dubte, seran un valor afegit per a tota la comunitat de pescadors”, conclou el conseller.
 

Les Cases d’Alcanar  
A les Cases el port va patir danys estructurals a la punta del dic del costat de la bocana, així com la pèrdua de blocs d’escullera al llarg de la infraestructura de recer. Estes obres han consistit en la reparació de l’extrem del dic, la reposició de blocs d’escullera i l’arranjament d’un tram del moll. En total s’han col·locat 3.200 tones d’escullera i s’hi han invertit 192.000 euros.
 

Sant Carles de la Ràpita
A la Ràpita el temporal Glòria va desplaçar una part de la base del moll Montsià i el passeig annex als molls Montsià i Trabucador, que es va poder reparar amb un cost de 65.000 euros.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies