La Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre de Jesús, que arribarà al 2025 a la seva trentena edició, ha posat en marxa la convocatòria del 41è Concurs de Tast d’Olis. El jurat especialitzat farà públic el seu veredicte el 20 de febrer en un acte obert que se celebrarà al Centre d’Interpretació de l’Oli, la Casa de l’Olivera de la Cooperativa Soldebre de Tortosa, i els premis seran lliurats en el marc de la fira que tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 de maig.
Les bases del concurs regulen que cada participant ha de dur dues botelles de 50 cl o 75 cl per cada oli presentat al concurs. Com és costum la mostra haurà d’anar acompanyada de la sol·licitud d’inscripció, la fitxa de dades del participant i la fitxa de característiques de l’oli. Com explica Josep Ramón Vallés, president de la Fira de l’Oli de Jesús, “el dimarts 11 de febrer a la sala tast de la Cooperativa Soldebre tindrà lloc l’eliminatòria prèvia a la final d’on sortiran els finalistes que seran avaluats per Panel de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya a Reus, i a la qual hi poden assistir els productors participants en el concurs. El fet de recollir les mostres a partir d’ara és per aprofitar el moment àlgid pel que fa a les qualitats organolèptiques de l’oli“.
El concurs manté les quatre categories habituals. Una primera reservada als olis d’oliva verge extra amb Denominació d’Origen Protegida de les Terres de l’Ebre, una segona dels olis d’oliva verge extra de qualsevol indret, una tercera categoria per als olis verge extra ecològic, i finalment una quarta per als olis de productors particulars i de collita pròpia. D’entre el millor oli de les tres primeres categories s’escull el guanyador absolut del concurs que obtindrà entre altres premis la inscripció a poder participar en concursos internacionals i un lot de medalles adhesives per a l’embotellament del producte que l’acreditarà com el millor oli del 41è Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre.