HomeCulturaGandesa acollirà la primera edició del I Congrés Internacional “La Guerra Civil...

Gandesa acollirà la primera edició del I Congrés Internacional “La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)” del 22 al 24 d’octubre

El passat divendres dia 24 de setembre de 2021, a partir de les 18 h, es va donar el tret de sortida al I Congrés Internacional “La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)” amb una primera sessió inaugural en el marc de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021. La presentació del Congrés Internacional va anar a càrrec de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé Pedrola, l’alcalde de Gandesa, Carles Luz Muñoz, la directora dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament de Cultura, Victòria Almuni Balada, i el professor de la Universitat Internacional de Catalunya, Josep Serrano Daura, a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa.

Tot seguit, es va dur a terme una taula de dues ponències sota els títols Més enllà d’Hemingway: corresponsals de guerra a Tortosa, a càrrec de Roc Salvadó Poy, historiador, i Civils evacuats, a la muntanya i al Delta, a càrrec d’Andreu Caralt Giménez, historiador i corresponsable de Terra Enllà. L’acte va estar moderat per l’historiador, Ramon Gironès Blanch.

Finalment, la clausura de la jornada va anar a càrrec de la tinenta d’alcaldia de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Bel Guerrero.

Així mateix, cal destacar que l’acte va comptar amb la participació d’una seixantena llarga d’assistents.

Quant al Congrés Internacional es desenvoluparà al llarg dels dies 22, 23 i 24 d’octubre de 2021 al municipi de Gandesa i comptarà amb la participació dels millors especialistes en la matèria a nivell nacional i internacional. A més, s’hi presentaran diverses comunicacions prèviament seleccionades pel Comitè Científic, i s’han previst visites guiades als espais històrics de la Batalla de l’Ebre i al nucli antic de Gandesa. Per cloure el Congrés Internacional es celebrarà l’emblemàtic acte commemoratiu de l’Associació d’Aviadors de la República.

L’organització del Congrés Internacional va a càrrec de l’Ajuntament de Gandesa, l’Ajuntament de Tortosa, la Universitat Internacional de Catalunya i el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre.

Així mateix, compta amb el suport de l’Associació d’Aviadors de la República, la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura, el Consell Comarcal de la Terra Alta, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, el Memorial Democràtic, l’Institut d’Estudis Catalans, la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, l’Institut Ramon Muntaner, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Patronat pro Batea i l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Per participar del Congrés Internacional cal fer la reserva prèvia a turisme@gandesa.cat, indicant el nom i cognoms, un correu electrònic i un mòbil de contacte i en l’apartat de l’assumpte cal fer constar: “Inscripció al Congrés Internacional «La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre»”.

Finalment, indicar que es poden presentar comunicacions a fi de participar del Congrés Internacional a través del correu electrònic següent: jserrano@uic.es. Disposeu fins al divendres dia 15 d’octubre, inclòs, per trametre les vostres propostes de comunicació que han d’incloure el nom i cognoms, si s’escau l’entitat, el títol del treball i un breu resum.

PROGRAMA GANDESA

  • Dia 22 d’octubre de 2021

Lloc: Societat Unió Gandesana (Rambla de la Democràcia, 2, de Gandesa)

Tarda:

16,00h. Inauguració a càrrec de l’alcalde de Gandesa, Sr. Carles Luz Muñoz, l’alcaldessa de Tortosa i vice-presidenta de la Diputació de Tarragona, Sra. Meritxell Roigé Pedrola, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Sra. Neus Sanromà Samper, i el rector de la Universitat Internacional de Catalunya, Dr. Alfonso Méndiz Noguero.

16,15h. Conferència inaugural. “Visió crítica de la Guerra Civil”, a càrrec del Dr. Josep M. Solé Sabaté, de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ponències:

Taula presidida pel Dr. Josep M. Solé Sabaté, de la Universitat Autònoma de Barcelona

17,15h. “La premsa i la Batalla de l’Ebre”, a càrrec del Dr. Daniel Arasa Favà, periodista.

17,55h. “L’Escola Popular de Guerra de la Generalitat de Catalunya”, a càrrec del Sr. Joan Villarroya Font, de la Universitat de Barcelona.

18,35h. “Els brigadistes a la Batalla de l’Ebre”, a càrrec de la Dra. Maria Lourdes Prades Artigas, de la Universitat de Barcelona.

19,15h Visita comentada per la ciutat de Gandesa, a càrrec del Sr. Anton Monner Estopinyà, historiador i cronista

  • Dia 23 d’octubre de 2021

Lloc: Societat Unió Gandesana (Rambla de la Democràcia, 2, de Gandesa)

Matí:
Ponències:

Taula presidida pel Dr. Josep Serrano Daura, de la Universitat Internacional de Catalunya

9,00h. “Els Fets de la Fatarella”, a càrrec de la Sra. Maria Jesús Ardèvol Gironès, periodista.

9,40h.  “«La tumba del fascismo italiano»: los brigadistas albaneses en la Guerra Civil. El caso de Petro Marko”, a càrrec de la Dra. Edlira Gabili, de la Universitat de Tirana, i del Dr. Xavier Baró Queralt, de la Universitat Internacional de Catalunya.

10,20h. “Les fosses comunes de la Batalla a les Terres de l’Ebre”, a càrrec de la Dra. Queralt Solé Barjau, de la Universitat de Barcelona.

Taula presidida pel Dr. Xavier Baró Queralt, de la Universitat Internacional de Catalunya

11,00h. “Els bombardejos de l’aviació italiana a Catalunya durant la Guerra civil espanyola”, a càrrec del Dr. Edoardo Mastrorilli, historiador.

11,40h. “Servei de vigilància antiaèria, refugis i defensa contra aeronaus a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre”, a càrrec del Sr. Josep Maria Pérez Suñé, historiador del Patronat pro Batea.

12,15h. Visita comentada per  l’emplaçament Estaquets, de la Posició de Caseres, al Sector de Gandesa de la Línia fortificada del Cinca, a càrrec del Sr. Pere Rams Folch, del Patronat pro Batea.

Tarda:
Ponències:

Taula presidida pel Dr. Xavier Garí de Barbarà, de la Universitat Internacional de Catalunya

16,00h. “La línea fortificada del Cinca”, a càrrec del Sr. David Tormo Benavent, historiador.

16,40h. “Els quàquers i el pacifisme en la guerra civil a Catalunya”, a càrrec de la Sra. Gemma Caballer Albareda, de la Universitat de Barcelona.

Taula presidida pel Sr. Ramón Gironès Blanch, historiador

17,20h. “La tercera via en la guerra civil espanyola: era possible la pau?”, a càrrec del Dr. Xavier Garí de Barbarà, de la Universitat Internacional de Catalunya.

18,00h. “L’aviació a la Batalla de l’Ebre”, a càrrec del Sr. Ramon Arnabat Mata, de la Universitat Rovira i Virgili.

18,40h. “Una consecuencia más de la Batalla del Ebro: la intervención franquista de
bienes abandonados en la provincia de Granada a partir de noviembre de
1938”, a càrrec del Dr. Antonio Sánchez Aranda, de la Universidad de Granada

19,30h Taula rodona moderada pel Sr. Joan Antoni Montaña, president de l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

  • Dia 24 d’octubre de 2021

Lloc: Societat Unió Gandesana (Rambla de la Democràcia, 2, de Gandesa)

Matí:
Ponències:

Taula presidida pel Sr. Pere Rams Folch, del Patronat pro Batea

9.00h. “La Memòria Històrica”, a càrrec del Sr. Josep Cruanyes Tor, de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics

9,40h. “Un territori devastat. Els danys de guerra a les Terres de l’Ebre”, a càrrec del Dr. Oriol Dueñas Iturbe, de la Universitat de Barcelona.

10,20h. Comunicacions

11,00h. Clausura a càrrec de l’alcalde de Gandesa, Sr. Carles Luz Muñoz, el director general de Memòria Democràtica, Sr. Antoni Font Renom, i la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Sra. Neus Sanromà Samper.

11,15h. Conferència de clausura. “D’un passat violent a un futur en pau”, a càrrec del Dr. Juan Manuel Jiménez Robles, de la Universitat de Leeds (Regne Unit).

12,00h. Acte de l’Associació d’Aviadors de la República.

13,00h. Cloenda.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 55 = 65

Últimes notícies