HomePolíticaIlla critica des de Tortosa la "passivitat" del Govern perquè encara no...

Illa critica des de Tortosa la “passivitat” del Govern perquè encara no els ha convocat a parlar dels pressupostos

El president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Salvador Illa, ha criticat la “passivitat” del Govern perquè, malgrat els anuncis de les últims dies en aquest sentit, encara no els ha convocat a una reunió per parlar dels pressupostos del pròxim 2023. “El Govern d’Aragonès va tard i s’ha de posar fi a aquesta situació de passivitat. És el que em demana tothom: que fem un esforç perquè pugui haver un pressupost”, ha assegurat, tot reiterant l’oferta de “mà estesa” per part del PSC d’escoltar la proposta del Govern i estudiar-la. “Estem disposats a fer una negociació pressupostària clàssica, estrictament pressupostària, no barrejant llibretes: no demanaré coses que estiguin fora del pressupost“, ha insistit.

Illa s’ha mostrat reiteradament contrariat sobre el que qualifica de “passivitat” del Govern a l’hora de negociar l’aprovació els pressupostos. Especialment, després que el grup que encapçala s’hagi mostrat públicament disposat a parlar-ne des de “fa més de dos mesos”. “La setmana passada se’ns va dir que hi hauria una ronda de contactes amb els grups. No hi ha hagut cap reunió amb nosaltres i no la hi haurà aquesta setmana. Una setmana més sense reunir-nos“, ha lamentat. “No entenc per què tarden tant“, ha resumit.

Considera el cap de l’oposició al Parlament que cal “posar en funcionament un Govern que no funciona“, que ha “col·lapsat“, amb el principal instrument que té per incidir en la protecció de la ciutadania: els comptes públics. I, malgrat això, descarta la idea d’una possible moció de censura amb Junts i referma la seva aposta per aprovar el pressupost amb rapidesa. “És possible tenir pressupostos en vigor l’1 de gener de 2023“, ha insistit Illa.

Diu que és la principal inquietud que ha copsat durant les reunions amb entitats i ciutadans de Catalunya–de les més de 170 previstes en quatre setmanes, n’han fet ja unes 80-. Entre d’altres coses, argumenta, perquè “la concreció dels pressupostos permetrà que les posin a disposició dels catalans 3.000 milions d’euros addicionals per fer front a les necessitats que vivim“.

No ha concretat Illa quina ha de ser la base de la negociació, si sobre els comptes que va elaborar l’exconseller d’Economia, Jaume Giró, o una nova proposta. “El primer exigible és que el Govern faci un plantejament. Per educació, respecte i prudència per part nostra l’hem d’escoltar. Si se’ns convoca hi anirem, estudiarem la documentació i donarem el nostre punt de vista“, ha apuntat, tot reclamant al Govern que mostri el projecte si realment ja el té.

En qualsevol cas, ha reiterat que serà sobre la base d’una negociació pressupostària “clàssica“, “estrictament pressupostària”. “No barrejaré llibretes, no demanaré coses que no tinguin a veure amb el pressupost. Anem de debò, amb voluntat seriosa per arribar a un acord, serem exigents“, ha afegit.

El cap de l’oposició s’ha reunit aquest divendres amb les comunitats de regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre, també amb els regants de la Terra Alta i ha mantingut un dinar amb representants patronals, sindicals i de la Cambra de Comerç. “La gent demana que hi hagi inversions al territori, esperit de modernitzar coses, sistemes de regadiu. Demanen l’acompanyament de les administracions“, ha resumit Illa, qui assegura haver detectat una actitud sensat d’aquests sectors a l’hora de fer front a crisi estructurals importants que amenacen el país, com l’alimentària, l’energètica i la dels preus en general.

El cas de Dalmases i el pronunciament de la JEC

D’altra banda, i sobre la investigació oberta per la conducta del diputat de Junts Francesc de Dalmases arran de l’esbroncada a una periodista de FAQs, el president del grup parlamentari socialista s’ha remès a les conclusions de la comissió sobre l’Estat del Diputat al Parlament i al codi de conducta. “S’ha d’esbrinar què ha passat amb calma, serenitat i respecta cap a tothom i cap als fets”, s’ha limitat a afirmar.

També respecte la polèmica sobre les credencials dels sis eurodiputats catalans, entre els quals Carles Puigdemont, ha volgut mostrar “respecte” davant la decisió de la Junta Electoral Central (JEC). “L’únic que dic és que s’ha de respectar sempre l’Estat de dret i tothom ha de ser responsable dels seus actes“, ha tancat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies