HomeMedi AmbientImpulsada una prova pilot a la Cala per a fer proliferar la...

Impulsada una prova pilot a la Cala per a fer proliferar la població de sèpies i calamars

L’empresa Plàncton Diving i la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar han endegat un projecte per tal de regenerar i recuperar la reproducció de sèpies i calamars de la costa calera. Es tracta de la prova pilot anomenada ‘Calasèpia’ que ha consistit en la instal·lació de ‘sepieres’, una espècie d’incubadores, perquè estes dos espècies tinguen nous llocs on fer la posta d’ous.

Segons explica la copropietària i oceanògrafa de Plàncton Diving, Eli Bonfill, “cada cop, com a submarinistes, ens hem adonat que és més difícil veure sèpies i calamars, un fet que també han constatat els pescadors, que estan veient com se’n reduïxen les captures”, i afegix que “després del temporal Gloria, el fons marí de l’Ametlla de Mar va patir moltíssim, va canviar molt, com també ho va fer la biodiversitat. Per això este projecte té la voluntat d’intentar restaurar els fons marins, que estan molt malmesos”.

Estes sepieres s’han construït amb una corda d’uns 100 metres de llargada, i a cada deu metres s’hi ha instal·lat una mata de llentiscle, “una planta que aguanta molt bé sota l’aigua i pot estar molt temps en bon estat, perquè les sèpies i els calamars hi vagen a pondre els ous”. Estes cordes s’han depositat al fons del mar, una a Cala Vidre, a uns 7 o 8 metres de profunditat; i l’altra, entre Cala Calafató direcció Cala Llobeta, a uns 14-15 metres.

Tot i que només fa una setmana que s’han instal·lat, de moment, les perspectives són bones, ja que segons conta Bonfill, les sepieres van instal·lar-se el passat divendres, i l’endemà van anar a fer un control a la de Cala Vidre i ja van trobar ous de sèpia en una d’elles. “Que l’endemà ja hi haguera ous és un bon senyal, no esperàvem que fos tan ràpid”, i afegix “i menys, a la de poca fondària, que pensàvem que seria la que costaria més d’atraure estes espècies”.

Des de Plàncton Diving han impulsat l’Expedició Sèpia, una activitat turística de busseig que proposa fer immersions en estos punts. Així, primer es fa una explicació sobre esta espècie i després es van a veure in situ, i els fan fer un registre del que puguen trobar pels llentiscles, per tal de portar un control setmanal. La prova pilot durarà tot l’estiu i pretén ser el primer projecte col·laboratiu entre submarinistes i pescadors. “Som dos col·lectius preocupats pel mar, que veiem que cada cop hi ha menys biodiversitat, i per això hem de treballar plegats, per tal de conservar el recurs de què vivim”, conclou.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 74 = 82

Últimes notícies