HomeSense categoriaJeroni Castell: “Vam haver d’acostumar-nos a trobar-nos cada dia qui va...

Jeroni Castell: “Vam haver d’acostumar-nos a trobar-nos cada dia qui va matar la meua germana”

ULLDECONA // “Fa 39 anys la vida de la meua família va canviar per sempre. Van assassinar a la meua germana Carmen. Allò va marcar un abans i un després. Una història terrible i fosca, d’un violador compulsiu i d’una família sencera sense escrúpols”. Així anunciava el germà de la víctima, Jeroni Castell, a les xarxes socials que desvelarien al programa Crims de TV3 la “dura realitat” que va passar a Ulldecona el 14 de febrer del 1982. 

Males praxis per part de la Guàrdia Civil, declaracions voluntàries i acusacions falses del mateix assassí, diversos intents de violació, els intents fracassats d’un detectiu privat i les clares sospites d’un culpable, però la manca de proves per a demostrar-ho. Estos van ser alguns dels incidents que van detallar-se de l’assassinat de la jove de 18 anys Mari Carmen Castell Vidal. Aquella nit, els seus pares en veure que la jove no havia tornat a casa passades les 5 de la matinada, la família va decidir sortir a buscar-la amb el cotxe. Un cop tocades les 7 hores van anar a la caserna de la Guàrdia Civil de la població per a denunciar la seua desaparició. Va ser allà, quan va aparèixer un veí del poble alertant que havia trobat el cos d’una dona morta a la falda del castell d’Ulldecona. “Tot començava a encaixar. Era un cop bestial i volíem agafar-nos a la possibilitat que no fos ella”, explicava Castell, que afegia que el seu pare, un amic, el veí que l’havia trobat i agents de la guàrdia civil van desplaçar-se al lloc dels fets per a identificar-la. Sí, l’era. 

Mari Carmen Castell va ser trobada mig despullada, sense sabates, amb forts traumatismes cranioencefàlics, i amb pèls del seu agressor a les mans. La Guàrdia Civil va agafar el testimoni dels amics de la jove i va interrogar la majoria dels hòmens de la població i els van recollir mostres de cabell -fins a 33- per a comparar amb les que havien trobat a les mans de la víctima. Els investigadors apuntaven que l’assassí havia de ser algú que conegués la zona i que va desplaçar-se fins al castell amb un cotxe petit -un 600, un 127 o un Renault 5- de color roig. 

La família creia que no s’estaven fent bé les coses. Per exemple, la roba que duia la jove aquella nit no va aparèixer, malgrat les seues insistències perquè la busquessen. Els germans i un grup d’amics van pujar amb les bicicletes al castell per a buscar-la i la van trobar. “Era la demostració d’una faena mal feta”, afirma Jeroni Castell, que afegia “que uns adolescents troben proves, només és la constatació d’un fracàs”

Dels interrogatoris a la majoria d’hòmens del municipi, el cos policial no en treu res. I, de sobte, apareix un jove que no havia estat interrogat -Ramon Pascual Barranco- a declarar voluntàriament, que afirmava haver vist la jove en actitud afectuosa amb un jove d’Alcanar anomenat ‘Rafa’ que tenia un Renault roig. És l’únic a qui no se li agafen mostres de cabell. La intenció de Barranco: desviar la investigació, que, en no aconseguir cap èxit, el jutge arxivà el cas provisionalment. Temps més tard, Barranco protagonitza diversos intents de violació a jóvens -i no tan jóvens- del municipi, amb modus operandis que recordaven al cas de Mari Carmen i que farien saltar l’alarma de nou al municipi. Malfiats de la Guàrdia Civil, la família Castell va anar a la Policia Nacional de Tortosa a explicar la situació, i davant la denúncia d’una de les jóvens que va intentar agredir sexualment, el detenen. 

El cos policial de Tortosa va recollir-li mostres de cabell per a comparar-les amb les que van trobar al cos de la jove, però la Guàrdia Civil les havia destruït en no trobar-se ningú en similituds. “El comissari em va dir: ‘Jerónimo es él seguro, pero no lo podemos demostrar”, afirma Jerónimo Castell, pare de la víctima. La manca de proves va obligar el cos policial a alliberar Barranco, que va tornar somrient a la població. “A partir d’allí ens vam haver d’acostumar a trobar-nos cada dia qui va matar la meua germana i no poder fer res, si no inclús havíem d’abaixar nosaltres el cap davant del seu desafiament”, deia Castell. 

El segon capítol s’emetrà el dilluns 10 de maig, on s’abordarà la detenció, el judici i la sentència. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies