HomeCulturaLa Banda Municipal d’Alcanar: 175 anys de cultura musical

La Banda Municipal d’Alcanar: 175 anys de cultura musical

Conten els documents i fonts orals que, el 3 de juny de 1845, l’escultor canareu Miquel Gisbert rebia de les mans de la reina Isabel II uns instruments de música com a reconeixement per un treball que l’artista havia realitzat per a la reialesa. Amb esta trobada va ser, doncs, com va nàixer una de les bandes més antigues i amb més tradició de Catalunya: la Banda Municipal de Música d’Alcanar. Avui, gairebé 175 anys després d’aquell esdeveniment, podem fer la vista enrere a través de les actuacions protagonitzades per la banda del Montsià, que ha recorregut molts municipis de l’Estat i fins i tot de l’estranger.

I és que encara avui, la Banda Municipal d’Alcanar és l’encarregada d’amenitzar els diferents actes festius de la població del Montsià, a més d’organitzar de forma anual un Concert de Primavera, el Concert d’Estiu que se celebra a les Cases d’Alcanar, el Festival de Bandes a les festes del Remei, així com el concert tradicional venerant la seua patrona Santa Cecília. A més, la Banda forma part de la Federació Catalana de Societats Musicals, pel qual participa cada any en trobades musicals, concerts i altres actuacions musicals.

Arreu de l’Estat espanyol, la banda d’Alcanar ha realitzat intercanvis amb la Banda de Música Tafallesa, l’any 2007, desplaçant-se fins a Navarra per a assistir als Sant Fermins, mentre que el 2014 van anar a Toledo per a tocar amb la Banda de Música Santa Cecília de Dosbarrios; així com, dos anys més tard, viatjaven a Navarra per a tocar amb la Banda de Música de Cortes.

Per a fer això possible, han sigut diversos directors els que han estat al capdavant de la Banda, ensenyant cultura i disciplina musical als seus membres. Qui va obrir el camí va ser el director Gisbert, el primer a dirigir la banda, al qual el van seguir el director Julio Castell, el director Frías, el director Codorniu, el director José Quiles Simón i el director Rafael Bardissa fins a arribar a l’actual: Pascual Arnau Beltran.

La majoria d’ells també van permetre i fomentar que la Banda realitzés intercanvis internacionals per a conèixer altres formes de fer música de banda. Un dels primers data de l’any 1989, quan els músics canareus van obrir-se al món per a realitzar un intercanvi amb la banda italiana Complesso Bandístico Fornovese de Fornovo di Taro. Força anys més tard, la formació va anar fins al sud de Portugal, a Alcácer do Sal, per a tocar amb la Sociedade Filarmonica Matos Galamba, el 2003. Entre les últimes mobilitats, l’any 2009 la banda va viatjar al municipi francès de Bordères sur l’Echez per a tocar amb la seua formació, mentre que l’any 2014, l’agrupació italiana Concerto d’Armonia Valtaro va viatjar fins a Alcanar per a formar part del Festival de Bandes de Música que se celebra a la localitat.

Una banda multipremiada

Tants anys darrere els instruments han marcat generacions de professionals i amants de la música disposats, com la majoria de músics, a sacrificar temps lliure per a tocar amb la Banda. Una dedicació que amb el temps s’ha acabat traduint en reconeixements i premis que lluïxen al tauler de la història de l’agrupació. Entre els primers que consten documentats hi ha el concurs Alarde Musical d’interpretació de pasdobles que es va celebrar a Vinaròs l’any 1951. La formació, que competia contra altres bandes de la comarca i del nord de Castelló, va quedar en primera posició.

A la dècada dels vuitanta, concretament el 1985, la Banda de Música d’Alcanar va participar en el Concurs d’Interpretació de Bandes de Música que realitzava Televisión Española a través del programa Gente Joven i, deu anys després, celebraven el 150è aniversari de la Banda amb un concert a Alcanar amb músics i exmúsics. I tant l’any 2006 com el 2012, la Banda va participar dels concerts realitzats a l’Auditori de Barcelona en el marc del V i XI Festival de Bandes de Música Catalanes.

Si parlem dels darrers 10 anys, s’ha de destacar de forma obligatòria el segon premi de segona secció que la Banda va rebre, l’abril del 2009, en el III Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia, on des de la població veïna es va reconèixer l’esforç i el treball tant dels músics com del director. Un esdeveniment destacat en la història de la formació va succeir al juliol del 2014, quan la Banda de Música d’Alcanar va participar en el 128è Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’; mentre que fa tres anys també van participar en el Concurs de Bandes Simfòniques del XIV Festival Internacional de Bandes de Música de Lleida Fem Banda, on van recollir el 2n premi.

Actualment, la Banda Municipal d’Alcanar està formada per un centenar de músics d’una mitjana d’edat de 20 anys, però l’entitat també compta amb una Banda Juvenil formada per 70 músics i una Banda Infantil de 30 músics més, fruit de l’ensenyament musical que oferix l’Escola Municipal de Música d’Alcanar. La Banda de Música d’Alcanar ha treballat durant gairebé dos segles com a motor culturitzador i òrgan de cohesió social, no només amenitzant actes i festes d’arreu del territori, sinó formant músics professionals, així com persones disciplinades.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies