El projecte ‘Parlaments d’aigua: Arquitectures ecosocials projectives’ d’Eva Franch i Gilabert, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño ha guanyat el procés de selecció, convocat per l’Institut Ramon Llull, per a la participació de la cultura catalana al programa Eventi Collaterali de la 19a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia, que tindrà lloc del 10 de maig al 23 de novembre de 2025, sota la direcció de l’arquitecte i professor italià Carlo Ratti. Mitjançant l’arquitectura, el projecte aborda l’estudi de les relacions codependents entre humans i no humans i els sistemes hídrics sobre els quals se sustenten, per a proposar escenaris de futur esperançadors.
L’arquitecta Eva Franch (Deltebre, 1978), viu actualment entre Barcelona, Nova York i Praga, on és professora a l’Acadèmia d’Arts, Arquitectura i Disseny. El seu treball com a pensadora i directora d’institucions i projectes des de perspectives pioneres l’ha convertida en una de les veus més influents de la comunitat internacional de l’arquitectura.
‘Parlaments d’aigua’ es dividix en tres etapes diferenciades, que constituïxen tres espais de recerca, investigació i difusió interdependents. La primera és Atles: Arquitectures d’aigua, una base de dades en creixement constant a la cerca d’aquelles situacions que, des d’un punt de vista hidrològic, siguin d’interès tant en l’àmbit català com internacional. La segona és Laboratori de futurs, on se produiran els continguts tant materials (instal·lacions, maquetes, dibuixos, diagrames) com immaterials (vídeos, activacions sonores, webs) dels casos d’estudi seleccionats des de l’Atles i que posteriorment seran presentats a la Biennal. La tercera és Exposició, que presentarà de manera experiencial tant el material de l’Atles com el resultat del Laboratori de futurs.
El comitè d’experts que ha escollit la proposta està format per professionals d’àmplia i reconeguda trajectòria internacional i està presidit per Pau Bajet i Tomeu Ramis.
El comitè ha exposat que la proposta ‘#Parlaments d’aigua: Arquitectures ecosocials projectives” ha sigut escollida perquè aborda el tema de la crisi de l’aigua des de la gestió i les arquitectures presents i futures dels recursos hídrics en el territori català i balear. El jurat valora l’ambició de la investigació, que inclou la creació d’un laboratori de futurs que té com a punt de partida la confecció d’un atles que agruparà múltiples casos d’estudi i convocarà a diferents agents locals, experts d’altres disciplines i arquitectes. “L’objectiu serà generar noves maneres de visualitzar i produir l’ecologia a través del disseny i un enfocament rigorós”, assegura el comitè d’experts que ha triat l’obra.