HomeCulturaLa Biennal d’Art de Corbera reivindica els drets dels presos i els...

La Biennal d’Art de Corbera reivindica els drets dels presos i els exiliats

“Ningú no pot ser arrestat, detingut ni exiliat arbitràriament”. “Tota persona té dret, en règim d’igualtat, que la seua causa siga portada equitativament i imparcialment en un tribunal independent i imparcial; el qual decidirà tant sobre els seus drets i les seues obligacions com sobre el fonament de tota acusació adreçada contra ella en matèria penal”.  Així resen els articles 9 i 10 de la Declaració Universal dels Drets Humans i que centren l’edició del 2019 de la Biennal d’Art de Corbera d’Ebre i en la qual s’han presentat vint-i-quatre artistes que han fet la seua pròpia interpretació d’estos drets fonamentals.

“Busquem sempre lligar temàtiques d’actualitat amb els drets humans que sistemàticament s’estan trepitjant i vulnerant”, explica Joan Antonio, president de l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Així en la convocatòria d’enguany es pretén establir un paral·lelisme entre la situació actual dels presos polítics i dels exiliats pel procés amb la finalització de la Guerra Civil, tot just fa 80 anys. “El final de la guerra no va suposar l’arribada de la pau. Hi va haver judicis sumaríssims i repressió”, insistix Antonio. A més, la fi de la guerra va implicar també l’inici de l’exili. Tant la situació política actual com la finalització de la Guerra Civil estan presents en les obres que conformen l’exposició de la VI Biennal d’Art de Corbera d’Ebre que es podrà visitar a l’església de Sant Pere del Poble Vell de Corbera.

Exposició multidisciplinar

L’exposició de la Biennal d’Art,  compta amb 24 obres de múltiples disciplines des de pintura, escultura, instal·lacions o fotografia. Fins i tot, s’hi exposarà un diorama construït per una associació de pessebristes de Sabadell que porta per títol La fugida, fent referència al camí de l’exili i que està inspirat en el Poble Vell de Corbera. També cal destacar l’obra de Francesca Calaf, Pilar Villuendas, Pere Jordi Royo, Àngels Cid, Isabel Torres, Quim Marsal o Aureli Monge, entre d’altres. “Tots tenen una personalitat artística molt marcada”, diu Antonio, que ha recalcat també el fet que en esta convocatòria, més enllà de participar-hi artistes ja consagrats, hi ha també molts “debutants” que per primera vegada presenten la seua obra a la Biennal d’Art.

L’exposició es completarà amb una mostra de la col·lecció d’obres del fons d’Art de l’Associació, cedides pel cercle Artístic de Sant Lluc. Així, entre d’altres, es mostrarà obres de l’artista Pilar Segura, reconeguda internacionalment i amb obres repartides en una setantena d’institucions d’arreu del món, des de Nova York a París o fins a la Ciutat del Vaticà.

Interaccions artístiques

Més enllà de mostrar les obres en una exposició, l’Associació del Poble Vell té la intenció “d’esquitxar” la Biennal amb diferents intervencions artístiques al llarg dels quatre mesos en què estarà oberta l’exposició. Hi haurà diferents interaccions amb diferents disciplines de les arts escèniques, com el circ o la dansa, i també s’està preparant un concert de Mascarats, que va enregistrar el videoclip de la cançó Portes sense pany al Poble Vell de Corbera. De moment encara no hi ha data concretada per a este
concert.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 80

Últimes notícies