HomeSocietatLa Cabra Blanca, protagonista del cap de setmana a Rasquera

La Cabra Blanca, protagonista del cap de setmana a Rasquera

Rasquera celebrarà el cap de setmana que ve la 37a Fira Ramadera i d’Artesania. Durant l’esdeveniment, un dels més emblemàtics del municipi, se reivindicarà la Cabra Blanca de Rasquera, una espècie autòctona de la zona que pastura en llibertat. Esta espècie de cabra està dedicada a la carn, però, malauradament, està en perill d’extinció pels pocs exemplars que queden.

La fira, que se celebra a l’aire lliure per carrers i places del municipi, posa al centre el producte local, sempre de la mà amb la tradició. Si bé la fira manté trets que recorden a les fires pageses d’abans, que tenien una important funció de compravenda, hi haurà alguna novetat, com la temàtica de l’exposició, enguany dedicada a la trasnhumància. La programació, per tant, tindrà espectacles infantils, tastos de vi i tapes, però no hi faltaran ni les mostres de bestiar ni les parades de comerç local i artesà.

En el cas dels petits negocis, se situaran a l’entrada de la localitat i oferiran productes de la zona, com és el cas de l’oli, els embotits o el formatge i altres elaboracions derivades de la cabra. A banda d’esta part agroalimentària local, a la fira s’hi podran trobar parades d’artesans, també molt habituals al poble. Si es parla d’artesania, a Rasquera és impossible no parlar de la pauma, ja que este és un dels pocs municipis ebrencs on se conserva, sent encara molt activa la tradició de llatar. Productes de pauma i altres materials per a la ceràmica es podran trobar en esta 37a edició de la fira. “Són empreses que han apostat per quedar-se al poble”, diu Àngels Llombart, alcaldessa de Rasquera.

Llombart destaca que la fira dona a conèixer els productes que es fan al poble i fer comprar de km 0, però també permet visitar-lo o seguir rutes. “La fira reivindica el municipi, però, si a més, això ajuda al fet que puguem tenir visites durant la resta de l’any seria fantàstic. Tenim una teixeda espectacular, l’última que queda al centre d’Europa”.

Tot i que hi haurà activitats tant dissabte com diumenge, el segon dia és clau en l’esdeveniment. És el dia en què es pot degustar la cabra, la gran protagonista. D’esta fira, un dels actes més destacats és la baixada del ramat. Consistix en un grup de cabres i ovelles que retornen de la muntanya, concretament de la Serra de Cardó, d’on la Cabra Blanca és autòctona, per a arribar fins a una esplanada no gaire lluny del nucli urbà.
Este és un moment que dona tot el sentit a la festa”, assenyala Àngels Llombart, alcaldessa de Rasquera, parlant d’esta festa que manté l’element tradicional. De fet, és l’única fira que encara fa la baixada dels ramats, tal com es feia abans. En aquella època, l’esdeveniment solia ser un punt de trobada entre pastors, tractants de ramats i altres per a fer compravenda d’animals, però en l’actualitat és una reivindicació de l’excel·lent producte local, una contribució a difondre el coneixement sobre esta espècie endèmica, al mateix temps que també dona rellevància a l’ofici del pastor.

Habitualment este moment, esta baixada de la Cabra Blanca, és l’activitat que més gent concentra. Com a novetat, la fira també recupera enguany la demostració de gossos d’atura, una mostra que no es feia des d’abans de la pandèmia per la Covid-19. Si el temps ho permet, la fira acabarà amb un castell de focs d’artifici, una activitat recuperada de la festa major, quan no es van poder tirar els castells a causa de la situació meteorològica. Per tant, el proper cap de setmana a Rasquera li espera un nou dia festiu, de tradició, però sobretot, de posada en valor del producte local.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies