Durant el mes d’agost, els termòmetres s’han enfilat constantment fins a arribar a tenir unes temperatures molt elevades al territori. Este ascens de temperatures ha comportat que entre 400.000 i 500.000 quilos de musclo de les badies dels Alfacs i del Fangar hagen mort davant la insuportable calor. La calor ha afectat sobretot la cria del musclo per a la propera campanya, ja que segons afirma Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), “pràcticament tota la cria del Fangar i els Alfacs ha quedat aniquilada”.
A propòsit d’això, el president de la FEPROMODEL, Miquel Carles, ha afegit que “les pèrdues han sigut molt grans. La calor ha sigut extrema, són coses del canvi climàtic i no s’hi pot fer res”. Carles estima que els productors hauran perdut més de 700.000 euros durant esta campanya, però les pèrdues encara seran majors, ja que, segons ha detallat Bonet, els musclaires necessitaran entre 1 milió i 1,3 milions d’euros per a comprar la cria de musclo de cara a l’estiu vinent. “Esta xifra variarà depenent de la mida i del preu que aconseguim per a la cria de musclo”, determina Bonet.
No es tracta d’un episodi nou. Tal com indica Carles “és un tema cancerigen perquè fa com a mínim set anys seguits que els musclos es moren”. Així doncs, els mariscadors porten set campanyes seguides de pèrdues, que “s’accentuen en els anys”, indica Bonet, i poques solucions per part de les institucions per a fer front a esta problemàtica que països com França i Itàlia ja fa anys que han solucionat.
Possibles solucions
Segons Bonet, “tot i que contra les temperatures altes no es pot fer res, millorar les condicions de les badies podria reduir la mortalitat dels musclos”. Una d’estes solucions, des de FEPROMODEL, consideren que seria aportar més aigua dolça a les badies, per exemple, “obrint la bocana del Fangar aconseguiríem esmorteir l’impacte de les calors i oxigenar més l’aigua”, detalla el gerent de l’entitat.
Treball conjunt
La Generalitat està treballant de la mà dels productors i els centres de recerca per a buscar pal·liatius i solucions a l’elevada temperatura de l’aigua a les badies del Delta durant l’estiu. Des del mes de febrer, moment en què es va constituir la Taula de Cogestió de l’Aqüicultura, s’està buscant, per mitjà d’estudis i models matemàtics, la manera de millorar la renovació de l’aigua, així com quins desguassos dels canals de reg són més eficients per a obrir i quin cabal és el necessari perquè tinga un efecte positiu en el marisc.
I és que la mortalitat dels musclos no afecta només els mariscadors, sinó també els pescadors professionals i esportius, així com altres sectors turístics. “No dona gaires ganes de navegar per la badia quan les cries estan mortes. És una suma de factors negatius per al turisme”, indica el president de FEPROMODEL, que pretén remarcar que les pèrdues dels mariscadors també afecten altres sectors.