La XXVIII Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i VII Fira de la Garrofa de Jesús va superar el passat cap de setmana qualsevol de les expectatives que s’havien creat amb relació al nombre d’assistents i expositors.
La consolidació de les dos grans apostes de fa un any, la del canvi d’ubicació al pavelló poliesportiu i el seu entorn, i la del canvi de dates passant del febrer al maig, és un dels aspectes millors valorats per part de tothom.
Per a Víctor Ferrando, alcalde de Jesús, el canvi de lloc i dates de la fira ha estat molt ben rebut per part de tots, “podem dir que ho tenim del tot consolidat i en només dos edicions, pel retorn que hem tingut els dies de la fira tant pel sector de l’oli, el nostre primer referent, com per la resta d’expositors, paradistes i públic en general”. El nou espai ha permès millorar la fira en molts sentits, i com explica el mateix Ferrando, pot ajudar a continuar donant un suport encara millor al sector de l’oli i la pagesia en general, “i més ara on la sequera s’ha convertit en un problema molt greu per tothom. Tot i la dificultat del moment per una collita escassa, hem tingut un gran Àgora de l’Oli a la fira, s’ha pogut fer un any més el concurs al tast amb moltes mostres presentades, així com la resta d’activitats que a Jesús són moltes i variades”.
Malgrat que ja s’havia fet públic el llistat de guanyadors del concurs de tast, celebrat al febrer per poder presentar mostres amb unes bones condicions organolèptiques, diumenge al migdia, va tenir lloc el lliurament dels premis.
Així, l’oli Identitat Arbequina, d’Antoni Beltran d’Horta de Sant Joan recollia el Premi al Millor Oli del XXXIX Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre, i serà presentat a concursos internacionals, mentre que el Priordei Rojal d’Agro Foods&Comerce de Margalef rebia el guardó com a Millor Oli Gastronòmic. El millor oli verge extra de la DOP de les Terres de l’Ebre fou el Lacrima Olea de Godall, el millor oli de qualsevol indret dels presentats al concurs de tast el Priordei Rojal de Margalef, el millor verge extra ecològic l’Identitat Arbequina d’Horta, mentre que el premi al millor oli de particulars fou el de Domingo Espuny de la Raval de Crist.
Rachida Eznar va guanyar el concurs de cuina de rebosteria de la garrofa, Eva Marro el de tast de varietals d’olis de les Terres de l’Ebre, mentre que als concursos d’allioli el premi juvenil va ser per Izan Primo Colomé, que va fer 1,050 quilos en menys de vint minuts, i en la categoria sénior Josep Vergés en fer 2,540 quilos d’allioli.
El concurs reservat als Mestres del Morter per elaborar allioli adobat el va guanyar Gerard Borràs, fent-lo de bombó de xocolate, mel i taronja, i el concurs de llançadors de pinyol d’oliva amb la boca, els guanyadors van ser Teo Valverde en categoria juvenil amb un llançament de 6,62 metres, i en sèniors Cristian Melero amb 11,15 metres.
Rosa Maria Mayor va guanyar el concurs d’olives posades entre unes vint mostres presentades, i Tere Herrero fou l’afortunada amb un lot de productes per la seua participació en el concurs de tast popular d’olis.
Com és habitual la fira tancaria portes amb el sorteig del pes en oli entre tots els assistents. En esta ocasió l’agraciada fou Alfonsa Casado que va haver de pujar dalt de l’escenari i posar-se a la típica romana fins a equilibrar el seu pes en litres d’oli. Va endur-se cap a casa més de vuitanta litres d’oli verge extra.
Per a José Ramon Vallés, president la fira de Jesús, el que realment sempre els ha preocupat és estar al costat del sector de l’oli i la garrofa, “donant a conèixer totes les varietats que tenim, i fer valdre la nostra cultura als voltants de dos productes que formen part de la nostra vida des de fa segles. Tot allò que organitzem està pensant per fer-los promoció i ajudar-los en tot allò que estiga al nostre abast”.
Per al director Josep Pere Puig, hi ha un factor que fan de la fira de Jesús un certamen diferent, “i és el gran equip de treball que tenim, format per la comissió organitzadora, pels mestres del morter, la comissió de festes, el grup de gralles i tabals de Jesús, el personal de l’EMD, i el voluntariat de totes les entitats del poble. Hem tingut de tot, des de xerrades fins a gastronomia, exposicions, exhibició d’animals, zones d’esbarjo, concerts i molts concursos, en definitiva una vida paral·lela a la comercial de la mateixa fira que li dona un atractiu extra pensant amb la gent que ens visita. Sense tots els col·laboradors això no seria possible”.