HomeCultura‘La Gàbia’, el nou espectacle de la Cia Sinergia, s’estrena este dissabte...

‘La Gàbia’, el nou espectacle de la Cia Sinergia, s’estrena este dissabte a la Filha d’Amposta

Quatre etapes vitals a la vida: la infància, l’adolescència, l’edat adulta i la vellesa; i en totes elles, un mateix ingredient: la zona de confort que esdevé casa, però també opressió. Això és el que l’ampostina Clàudia Amela i la roquetenca Aida Mayor, de la companyia ebrenca Sinergia Arts Escèniques, representaran dalt l’escenari este dissabte 17 de desembre, a les 20 h, a l’Auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta.

Serà l’estrena de la seua nova obra de teatre de noves dramatúrgies que porta per nom La Gàbia, i que tal com expliquen al setmanari l’ebre, volen representar en estes quatre etapes vitals “la dualitat entre la zona de confort, que és allò que et fa sentir com a casa, però a la vegada és qui t’oprimix, qui et lleva la llibertat”.

La Gàbia és el nom que es dona a l’obra, però que també funciona com un personatge més, ja que, durant l’hora i vint minuts que dura este nou espectacle teatral, les intèrprets se situen en un escenari similar: “Estem tota l’estona dins d’una construcció que és una espècie de gàbia, que funciona com un personatge més, i simula este niu, este sentir-se a casa, i, que moltes vegades és, a la vegada, l’opressió, allò que et limita”.

Tot i que realment esta obra van començar-la a escriure com el primer projecte de la companyia, va quedar-se a un calaix i, finalment, serà el quart espectacle que porten a escena, ja que “ens van anar sortint altres propostes i esta la vam dixar una mica al marge”. Així, doncs, es tracta d’una obra prepandèmia, ja que ambdós artistes van començar el procés de creació ara fa tres anys.

Tanmateix, la covid va ser transcendent en el gir que va emprendre este projecte: “la pandèmia va donar-li tot un altre sentit perquè al final, va ser un moment en què tots i totes, per obligació vam haver de tancar-nos, i en algun moment, vam sentir esta sensació que a casa, que és un lloc on teòricament hem d’estar bé, tranquils i còmodes, vam sentir com, al mateix temps, ens estava oprimint i angoixant”.

Altrament, en esta nova peça escènica, un total d’onze professionals del sector artístic -vuit dels quals de l’Ebre- han unit forces per avivar la cultura al territori. Així, Valer Gisbert n’és el director de l’espectacle; Edu Arbola, el director d’art; Anna Ros, la dissenyadora del vestuari; Enric Soria, a la il·luminació i el so; Joan Jordana, el renderista 3D; Gerard Cardona i Martí Llavina s’han encarregat de la fotografia i el vídeo; Dress Art ha confeccionat el vestuari; i Amela i Mayor han estat les guionistes i alhora són les intèrprets.
Adreçada per a un públic a partir dels 12 anys, La Gàbia vol que el públic assistent se senta identificat perquè suposen que “en algun moment han sentit el que intentarem expressar: la dualitat, l’opressió, les aparences, el què diran”.

Tant Amela com Mayor tenen 26 anys, és per això que, per tal de representar l’etapa adulta i la vellesa han estat fent una recerca, per preguntar a persones reals quins canvis havien notat en passar d’una etapa vital a una altra, fet que els permet comptar amb el seu testimoniatge al llarg de l’obra, gràcies a incloure les seues experiències en format d’àudios. “No apareixerem representant personatges que són vells, sinó que abordarem esta etapa pensant com serà a partir del que ens han explicat”, detallen.

La Gàbia és un projecte que disposa del suport de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i també l’Ajuntament d’Amposta, i d’aquí que s’haja escollit l’Auditori de la Unió Filharmònica, entitat en què Amela ha format part com a músic per a representar-la per primer cop. Amb tot, les dos artistes, però especialment Amela, que “juga a casa”, estan il·lusionades de portar un nou espectacle als escenaris de les Terres de l’Ebre, que començaran a girar-la a partir del 2023. El preu per entrada és de 7 € per al públic general, i de 5 € per als menors de 25 anys i per als majors de 65.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 35 = 41

Últimes notícies