HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa incompatibilitat de les restriccions amb les singularitats de les Terres de...

La incompatibilitat de les restriccions amb les singularitats de les Terres de l’Ebre

Tots sabem que les Terres de l’Ebre és un territori amb peculiaritats i característiques concretes. Davant d’aquestes, com a presidenta de PIMEC Terres de l’Ebre he trobat a faltar sensibilitat empresarial per part de les institucions en relació amb algunes restriccions per contenir el virus de la covid-19.

Fa només tres dies que el Procicat va anunciar una pròrroga del confinament comarcal fins al 26 d’abril. En aquest sentit, vull destacar de nou la singularitat de les Terres de l’Ebre, les quals necessiten una major mobilitat entre poblacions, ja que moltes no disposen de serveis bàsics i tenen els seus pobles de referència en altres comarques. Sentim una profunda decepció perquè no s’han tingut en compte les característiques del territori, tot i que el conseller d’Interior es va mostrar alineat amb aquesta idea durant una trobada recent amb l’equip de PIMEC Terres de l’Ebre que va tenir lloc a Tortosa, i donat els indicadors sanitaris positius al territori.

Després de més d’un any de pandèmia, i amb l’escenari de conviure per molt temps amb ella, s’ha obviat la possibilitat de col·laboració del teixit empresarial, que en el seu dia a dia està acostumat a trobar solucions a problemes i a adaptar-se als canvis. Vull destacar que molts sectors empresarials han estat vetats en les decisions del Procicat, i han patit durant més d’un any continus tancaments, apertures, restriccions horàries, etc. Les decisions de taula rasa aplicades han trinxat les activitats del comerç, la restauració, l’hostaleria, els gimnasos, les activitats culturals… Quan el que es necessitava eren aplicacions quirúrgiques sobre territoris i la possibilitat d’implementar mesures sanitàries als negocis per evitar tancaments i la pèrdua sistemàtica de teixit empresarial.

Considero que calen mesures proactives i no reactives, així com més llibertat per a les empreses a l’hora d’administrar les vacunes per als seus treballadors si disposen de mitjans per fer-ho. És necessari també simplificar i flexibilitzar els protocols pels tests d’antígens, promovent els cribratges a les farmàcies amb un impuls de la col·laboració pública i privada.

Les empreses que estan al límit de les seves forces no entenen aquests tancaments comarcals donat els índexs actuals, i no podran sobreviure si les restriccions s’apliquen sense tenir en compte les particularitats de cada població.  En aquest moments de crisi sanitària, social i econòmica, hem de sumar esforços perquè les administracions entenguin les singularitats de les Terres de l’Ebre en benefici de la seva reactivació empresarial i la recuperació de la seva economia. En aquest objectiu serà fonamental que els agents socioeconòmics del territori actuem plegats.

Elisabet Zapater
Elisabet Zapater
presidenta de PIMEC Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies