HomeEconomiaLa Mancomunitat de la Taula del Sénia constata que la llei catalana...

La Mancomunitat de la Taula del Sénia constata que la llei catalana ha frenat l’arrencada de les oliveres mil·lenàries

La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha constatat que l’aprovació de la nova llei catalana que protegeix les oliveres monumentals ha frenat l’arrencada dels exemplars de més de 3,5 metres de diàmetre.

Segons l’entitat, fins a l’entrada en vigor de la norma, aprovada pel Parlament el juny de 2020, es detectaven anualment entre 50 i 100 casos d’extraccions d’arbres mil·lenaris d’estes dimensions als municipis catalans –al País Valencià estan protegits per llei des de 2006-. Amb tot, admeten arbres de diàmetre inferior poden ser arrencats i es continuen comercialitzant.

El nou president de la Mancomunitat, Antonio Ollés, ha reclamat l’aprovació del reglament de la llei per regular aspectes que permeten aprofundir la protecció del patrimoni.

La llei catalana ha permès pràcticament frenar, almenys pel que fa als exemplars de majors dimensions –més de 3,5 metres de diàmetre a 1,3 metres d’altura del terra-, l’espoli d’oliveres mil·lenàries del territori de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

La mitjana de casos d’arbres d’esta mida en concret que s’arrencaven i es comercialitzaven voltava els 50 o 60 casos anuals. Des de l’entrada en vigor de la llei catalana, segons ha remarcat la gerent de la Mancomunitat, Teresa Adell, no se n’ha registrat cap d’estes mesures.

L’entitat té inventariades i georeferenciades un total de 6.483 oliveres als 23 municipis que la formen –a Catalunya, País Valencià i la Franja de Ponent-. L’actualització anual d’estes dades, segons ha recordat Adell, els permet conèixer la situació real de cadascun dels arbres. “Una altra cosa és que veiem passar un tràiler amb oliveres de 2,5 o 3 metres, que això ho permet la llei”, ha reconegut.

Esta era, precisament, una de les principals crítiques que plataformes i grups conservacionistes van fer a la normativa: que fixant unes dimensions mínimes deixava desemparats i exposats a la comercialització els exemplars, també molt antics, que no hi arribessen.

Adell, per la seua banda, ha volgut remarcar la voluntat de “consens” plantejada per la llei en la línia de conciliar l'”equilibri” d’interessos de pagesos i de preservació. Ha recordat que els pagesos tenen ara l’opció d’inscriure voluntàriament oliveres de menors dimensions per la seua singularitat o monumentalitat, així com protegir conjuntament oliverars.

La conservació i potenciació d’aquest patrimoni natural, agrícola i paisatgístics és un dels objectius que s’ha marcat el nou president de la Mancomunitat, l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, que durant el pròxim any ocuparà el càrrec en substitució de l’alcalde de la Pobla de Benifassà, David Gil –president durant els últims dos anys arran de la irrupció de la pandèmia-.

Prop de 4.000 litres d’oli mil·lenari

Ollés ha demanat al Govern que aprove definitivament enguany el reglament que ha de desenvolupar la llei per poder garantir millors aspectes que aprofundisquen la protecció d’este patrimoni com els ajuts als agricultors i propietaris. Precisament, la producció i promoció –també turística- de l’oli d’estos arbres monumentals continua sent la principal via que treballa la Mancomunitat, on ja existeixen disset marques registrades dins la recentment creada Marca de Garantia Oli de Farga Mil·lenària.

Segons ha apuntat el president sortint, David Gil, durant els últims dos anys s’han obtingut 3.731 litres d’oli de 568 oliveres inventariades a càrrec de 61 pagesos diferents. Unes xifres que es van incrementant de forma gradual.

La Mancomunitat, que este 2022 disposa d’un pressupost de 567.560 euros –un 6% més alt que el de l’exercici passat- té com a objectius seguint treballant en àmbits com la formació, amb ajuts del servei Labora de la Generalitat Valenciana per contractar deu operaris i dos tècnics que ajudaran a mantenir l’entorn dels municipis de la part valenciana.

L’ens ha demanat una major implicació al Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya, que enguany ha concedit un curs d’almàsseres juntament amb el Consell del Montsià.

Paral·lelament, l’entitat organitzarà de nou presencialment el pròxim 13 de març a Godall, coincidint amb la fira de l’oli i l’espàrrec, la dissetena Mostra de la Taula del Sénia, programarà actes per les Jornades Europees del Patrimoni i vol continuar avançant en una major coordinació dels governs valencià i català en aspectes de gestió comuns –sanitari, educatiu o d’infraestructures- que afecten els municipis tocant la frontera administrativa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

79 + = 81

Últimes notícies