HomeSocietatLa marca EbreBiosfera s’obre a grans esdeveniments gastronòmics i de natura

La marca EbreBiosfera s’obre a grans esdeveniments gastronòmics i de natura

La marca de la Reserva de la Biosfera a les Terres de l’Ebre obre la porta que noves empreses s’hi puguen adherir.

En l’actualitat, 180 empreses de les quatre comarques ebrenques ja lluïxen la imatge de la marca com un distintiu de qualitat, i ara el Govern de la Generalita a l’Ebre i el Consorci de polítiques ambientals a les Terres de l’Ebre (Copate) simplificaran els tràmits perquè la marca puga créixer a curt termini, i obrirà les portes que s’hi puguen sumar esdeveniments que tenen a veure amb la natura, el medi ambient i també l’esport.

L’objectiu principal és “que a finals de 2023 la marca puga arribar fins a les 500 empreses adherides”, ha destacat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. Per això, el president del Copate, Xavier Faura, explica que s’ha optat per simplificar “el nombre de categories que hi havia fins ara a només quatre”.

En concret, la Reserva de la Biosfera s’articularà en els sectors de les empreses agroalimentàries -que ara concentra la majoria de les empreses adherides a la marca-, l’artesania, la restauració i, com a novetat, també s’hi poden afegir els organitzadors d’esdeveniments que tinguen a veure amb la gastronomia de proximitat, la sostenibilitat i el medi ambient. Aquí s’hi podrien afegir fires i esdeveniments gastronòmics o de productes, com també proves esportives que se celebren en l’àmbit de la natura.

“Hem d’aprofitar la potencialitat de tot allò que podem vendre com a territori i tot allò que ens dona a conèixer”, defensa el director dels serveis territorials d’Empresa i Treball, Adam Tomàs.

A la vegada, també es facilitarà que les empreses es puguen sumar a la marca Reserva de la Biosfera, per a agilitzar la tramitació que hi havia fins ara. “A partir d’ara, els mateixos tècnics del Copate podran autoritzar ja el segell de qualitat per a la majoria d’empreses, i només els expedients més complexos aniran al comitè avaluador. Fins ara hi anaven tots”, ha detallat Faura.

Paral·lelament, també es crearà una sèrie de criteris optatius que podran complir les empreses incloses a la marca, com fer actes de formació i difusió del producte local, utilitzar envasos compostables i engegar iniciatives que opten per la sostenibilitat, entre altres. D’altra banda, també es crearà la figura de l’usuari i amic de la marca EbreBiosfera.

Segons Faura, este col·lectiu “donarà impuls”, a partir d’ara, al consell sectorial de la marca i participarà en la difusió de la marca i podrà fer propostes per a incloure al reglament de gestió del segell.

Pel que fa als fons europeus Next Generation, el director dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació ha assegurat que s’ha concedit 1,1 milions d’euros per a la marca Terres de
l’Ebre, i ja s’estan resolent els tràmits per a distribuir-los entre les empreses que els van sol·licitar. .

 

Pendents de la renovació i pensant en l’ampliació

L’any vinent es compliran deu anys de la declaració de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera. Els responsables de la marca han treballat en els últims mesos per a renovar el distintiu de qualitat, i este estiu van rebre la visita d’una delegació del comitè avaluador de la Unesco, que ja ha emès un informe positiu per a renovar-ne el distintiu durant deu anys més.

Els responsables de la marca esperen que en els propers mesos es done per feta la renovació, ja que no hi ha cap motiu per a pensar que les Terres de l’Ebre hagen canviat en algun aspecte i ara no siguen hàbils per a rebre el segell de la reserva.

D’altra banda, també es treballa per a incloure, de cara als propers anys, els municipis que van quedar exclosos de la declaració, al nord de la Ribera d’Ebre; concretament, els termes d’Ascó, Flix, la Palma d’Ebre, Riba-roja d’Ebre, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i Garcia per la seua proximitat a l’àrea de la central nuclear d’Ascó.

Segons fonts de la direcció de la marca, els responsables de la Unesco veurien amb bons ulls una proposta que integrés part dels termes municipals exclosos, i que així “la Reserva de la Biosfera arribaria, finalment, als 52 municipis de les Terres de l’Ebre”. Tot i això, reconeixen que serà difícil que s’integre la totalitat dels termes municipals, i donen per fet que una part -la més propera a la central nuclear i probablement, també, a la fàbrica electroquímica de Flix- en quedarien al marge. Tot i això, des del primer moment, s’ha obert les portes que empreses i negocis d’estes localitats puguen utilitzar igualment el segell distintiu d’EbreBiosfera.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 75 = 83

Últimes notícies