HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa merda plàstica se'ns menja, xeics!

La merda plàstica se’ns menja, xeics!

Els oceans s’enfronten – i la nostra mar Mediterrània no n’és una excepció-  a una amenaça massiva i creixent d’alguna cosa que emprem, usem i trobem constantment en el nostre dia a dia: el plàstic. S’estima que, aproximadament, 7,9 milions de tones de plàstic arriben al medi marí procedents de fonts terrestres cada any.

Les escombraries marines representen un problema persistent i omnipresent que no coneix fronteres. A mesura que els plàstics continuen inundant les nostres costes i mars, la llista d’espècies marines afectades per les deixalles plàstiques, ja siga per a quedar-se enredades o per ingestió, s’amplia: des de zooplàncton fins als peixos, passant per tortugues marines, mamífers marins i les aus marines.

Els plàstics mai desapareixen. Se descomponen en peces més petites, cada cop més menudes, fins a convertir-se en microplàstics, carregats de químics que poden incorporar-se a la cadena alimentària si són consumits pels peixos.

Els plàstics no només amenacen la viabilitat i vitalitat dels ecosistemes marins sinó que també tenen un impacte negatiu sobre sectors econòmics vitals com ara l’aqüicultura, la pesca, la navegació i el turisme. I no cal dir-ho, també suposen una amenaça per a la salut de les persones, en la mesura en què nosaltres també estem afectats per aquest problema (aliments, aigües..).

Les solucions a aquest problema són escasses i cal una recerca àmplia i extensiva. Malauradament, només s’ha reciclat a escala global un pobre 9% de tots els plàstics produïts (Font: break free from plastic).

Per tant, el reciclatge del plàstic no és suficient per a resoldre aquesta crisi. Per tenir un impacte major, hem de reduir la quantitat de plàstic d’un sol ús que es produeix en origen. Cal doncs, instar les empreses, els governs i els usuaris com tu lector i jo, a adoptar alternatives per a envasos plàstics d’un sol ús.

Els enemics públics núm 1

La Comissió Europea vol prohibir la comercialització de productes de plàstic d’un sol ús com els bastonets de les orelles, els plats i coberts, les canyetes, els bastonets per a remenar i els pals de globus. Són articles que tenen alternatives assequibles.

Què podem fer?

A més de reciclar, reduir i reutilitzar, els usuaris tenim un paper importantíssim. Feu que la vostra veu sigui escoltada. Fem de l’exemple l’èxit per a fer front al problema. Per exemple: comprar a granel i fer servir carmanyoles i embolcalls duradors són algunes de les mesures que contribuiran a disminuir la brossa que generem. O usar pastilles en lloc de sabó líquid, generen 70 grams de residus en lloc de 4,5 kg any, a part de l’estalvi econòmic que suposa.

La data

Durant el temps que heu tardat a llegir aquest petit article, el contingut d’un camió de la brossa ple d’escombraries de plàstic ha estat abocat al mar.

En el just moment de tancar aquest article, ens hem assabentat del traspàs de Carlos Sanchís, regidor de  l’Ajuntament de la Ràpita. Des d’aquestes línies volem recordar el seu optimisme,   il·lusió i suport a les tasques del Parc. Descansi en Pau.

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 4 =

Últimes notícies