HomeSuccessosLa Pobla de Massaluca recupera la normalitat després de l'ensurt de l'incendi

La Pobla de Massaluca recupera la normalitat després de l’ensurt de l’incendi

A la Pobla de Massaluca (Terra Alta) respiren alleugerits després que els Bombers hagin controlat l’incendi del Tossal d’Almatret. No hi ha hagut danys materials ni personals i s’hauran d’acostumar a l’impacte de veure cremat un dels espais amb més valor paisatgístic de la zona. Era un paratge que es va salvar en el gran incendi de 1994, amb boscos “grans i vells“. “Ara ens ha quedat pelat com la lluna“, ha lamentat l’alcalde Antoni Ferré. El consistori té aprovat un Pla de Gestió Forestal que esperen desenvolupar aviat amb la implicació dels propietaris forestals. Aquest divendres també es respirava “molta tranquil·litat” al càmping Port Massaluca on els clients i treballadors van ser evacuats des de dijous al migdia fins a la nit.

La Pobla de Massaluca viu aquest divendres una jornada postincendi amb tranquil·litat i aflicció. L’alcalde Antoni Ferré reconeix que l’impacte per la pèrdua que deixa “la desgràcia que és un incendi” és inevitable. El foc ha afectat la zona que porta al riu, “molt bonica” però que “quedarà tota pelada“. L’Ajuntament mirarà ara de reclamar ajuts per la neteja de l’entorn, tallant la fusta cremada i aprofitant-la per evitar erosions del terreny.

A la Pobla de Massaluca tota la superfície forestal és de propietat privada. L’Ajuntament treballa des de fa dos anys en un Pla de Gestió, que ja està aprovat, i ha creat una Associació de Propietaris Forestals que està pendent de presentar-se per buscar les màximes adhesions possibles. La covid ho ha mantingut paralitzat. Ferré està convençut que la iniciativa tindrà bona acollida entre els propietaris dels boscos. “Aquí la gent està molt sensibilitzada amb aquesta qüestió i ara, encara més“, ha reconegut.

El pla preveu netejar uns boscos molt densos a conseqüència de l’incendi de 1994, que va cremar 1.900 hectàrees. “S’han recuperat de forma natural, però amb molta espessor de pins per metre quadrat, és molt exagerat i impedeix que creixi res més“, ha detallat l’alcalde. El pla preveu contractar empreses especialitzades per la retirada de biomassa, per espaiar el bosc i minimitzar el risc d’incendi. A la vegada, per fomentar la sostenibilitat energètica, el projecte preveu aprofitar també la biomassa amb calderes que subministrin equipaments municipals, com l’escola o el pavelló –on també es volen instal·lar plaques solars– i es treballa en un projecte més ambiciós que permetria fer arribar l’energia també a les cases particulars.

Banys, activitats i vacances

Aquest divendres al migdia al càmping Port Massaluca, on es va desallotjar dijous a la tarda els clients i treballadors, la situació era de plena normalitat. Campistes prenent el bany, sortint a fer activitats fluvials o refrescant-se a la terrassa del restaurant. El director de l’establiment, Albert Blasco, ha explicat que van passar “un dia complicat, de nervis“, sobretot perquè el foc es va originar a un quilòmetre del càmping, amb el restaurant ple de gent, i amb un focus de l’incendi que afectava la vegetació de ribera i que els va fer preocupar.”El càmping està envoltat de camps treballats i el risc que ens afectés era baix“, ha explicat Blasco.

Tot i això no van témer per les instal·lacions i agraeixen la ràpida evacuació que van dur a terme els cossos d’emergències de Catalunya i l’Aragó, que va traslladar els clients al centre coworking de Faió, on els van atendre i els van donar sopar.

Els campistes han dormit als seus allotjaments i aquest matí han reprès les vacances i dies de descans com si res hagués passat. Les trucades que es reben aquest divendres són per consultar l’estat de les carreteres i si l’accés al càmping és possible. “La carretera encara està mig tallada, és l’única dificultat que tenim ara, però es preveu que s’obri a la tarda. Ho tenim tot preparat: cuiners, recepcionistes, el càmping. Esperem que ens visitin i continuïn gaudint“, ha demanat el director de Port Massaluca.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

52 + = 55

Últimes notícies