HomeFestesLa Ràpita recupera els bous a la platja autoritzats com a bous...

La Ràpita recupera els bous a la platja autoritzats com a bous a la plaça

La Ràpita tornarà a organitzar bous a la platja, més de 30 anys després de l’última vegada. Ara bé, això no vol dir que els bous a la mar tornen a les Terres de l’Ebre. Els bous a la platja es faran a la platja de Garbí, on fa més de tres dècades que no s’hi celebren, com una especialitat dins de la modalitat dels bous a la plaça, que, a diferència dels bous a la mar, sí que està regulada per la Llei de protecció dels correbous del 2010. Això sí, els organitzadors de l’acte, l’associació cultural Tot pel Bou, amb la col·laboració de l’Ajuntament, han hagut d’acreditar davant del servei de Jocs i Espectacles de la Generalitat, que al segle passat se feien estos bous a la platja i que, per tant, hi havia implantada una tradició en este sentit.

L’Ajuntament va aprovar per unanimitat al febrer sol·licitar permís a la Generalitat per a tornar a fer bous per les festes del Carme, i posteriorment va modificar les ordenances per a permetre la presència d’animals a la platja de Garbí. Els bous se faran en un recinte completament tancat, però que inclourà l’entrada a la mar. És a dir, la plaça tindrà una part de sorra i una part d’aigua, amb poca profunditat.

La llei del 2010 que va blindar els correbous ja no va donar plena cobertura als bous a la mar, que ara volen prohibir explícitament la CUP i els comuns juntament amb els embolats i els capllaçats. A la pràctica, la modalitat de bous a la mar no es du a terme a les Terres de l’Ebre des del 2015, després que una denúncia d’Actima contra els organitzadors dels bous a la mar de Les Cases d’Alcanar acabés amb un expedient sancionador. Ni l’Ampolla ni Alcanar, els dos municipis on s’acostumaven a fer, n’han tornat a programar. Ara bé, aquells bous a la mar no es feien en un recinte tancat, sinó que les places estaven obertes a la mar, de manera que les persones que temptegen els animals podien llançar-se a l’aigua per a evitar ser envestides i sovint els braus, que no tenen en l’aigua el seu hàbitat natural tot i que sàpiguen nedar, acabaven també dins de l’aigua. Això era objecte de denúncia de maltractament per part dels antitaurins i la Generalitat va fixar la tesi jurídica que es podien autoritzar bous a la platja només si es garantix que es fan en recinte tancat. Si els bous han de caure a l’aigua, no són autoritzables.

Així serà en el cas dels bous que es faran els dies 13, 14 i 15 de juliol a la Ràpita. Hi ha llocs del País Valencià, com Benicarló i Dénia, on se seguixen fent bous a la mar al port. A la Ràpita, l’any 2005 va ser l’últim en què es van fer bous al port.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies