La seguretat a debat

Movem Tortosa treballem amb i per a la ciutadania. Aquesta manera d’entendre la política ens fa estar a prop i també pendents del que preocupa els tortosins i tortosines per poder donar resposta a les seues necessitats allí fins on podem com a caps de l’oposició.

Aquesta proximitat ens ha portat a detectar un augment de les demandes i queixes ciutadanes envers la seguretat, fet que evidencia una creixent percepció d’inseguretat a la nostra ciutat.

La veritat és que més enllà d’aquest sentiment subjectiu, el fet és que els delictes penals han augmentat en un 27,4 % a Tortosa, segons dades oficials de criminalitat publicades pel Ministeri de l’Interior, que recull dades de tots els cossos policials (Mossos d’Esquadra, Policia Locals, Policia espanyola i Guàrdia Civil), una de les taxes més altes de la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre.

És per aquesta raó que Movem Tortosa vam presentar al ple de l’Ajuntament una moció en la línia de reforçar la nostra Policia Local, tenint en compte que és la nostra competència municipal en matèria de seguretat. La nostra idea venia a resumir-se en el fet que el Govern de la ciutat realitzés una diagnosi de tot allò que es pugui millorar en el nostre cos de Policia municipal, especialment amb referència a l’anomenada Policia de barri.

Així, la Policia de barri és una figura que ja fa uns anys que existeix a la nostra Policia municipal i que ha comptat amb diferents formes organitzatives, però sempre amb l’objectiu de prevenir possibles delictes i crear un lligam entre la policia i el veïnat a partir d’una relació més directa. Per tant, la seua presència desincentiva els possibles delinqüents, alhora que contribueix a augmentar aquest sentiment de seguretat. En l’actualitat, però, una gran part de la ciutadania percep que l’actual model de Policia de barri no acaba de funcionar, no està present als barris com fa uns anys, i per això des de Movem Tortosa en vam proposar una reorganització i millora.

Com dèiem, el nostre plantejament al govern de Roigé era fer un estudi de diagnosi de l’actual figura de Policia de barri, amb el propòsit d’avaluar i millorar, si cal, l’actual servei amb el mateix cos de seguretat, posar èmfasi en la presencialitat a peu de les diferents patrulles, incrementar els recursos necessaris per poder desenvolupar la seua tasca i garantir, així, la seguretat pública amb millors condicions.

Tanmateix, malgrat ser una proposta de millora, la proposta va ser rebutjada per l’equip de govern de la senyora Roigé. Davant les dades objectives actuals, considerem aquesta negació de la realitat com una irresponsabilitat que va més enllà dels colors polítics. Ara bé, com en tants altres temes que hem recomanat millorar i ens han dit que no era necessari (enllumenat, muralles, barreres arquitectòniques o tiquet fresc, per posar-ne només alguns exemples), al final ens hauran de donar la raó perquè tot és sempre millorable.

Això no obstant, a Movem Tortosa tenim clar i som conscients que la seguretat no es pot abordar només a través del vessant policial. La seguretat té a veure, i molt, amb el civisme, l’urbanisme preventiu i el fet de tenir els carrers ben il·luminats, la rehabilitació d’habitatges o les polítiques d’ocupació, entre altres. Per això, la seguretat ha de ser un tema transversal basat en la prevenció.

Per acabar, Movem Tortosa creiem que des dels ajuntaments hem de fer tot el possible per oferir a la ciutadania un entorn segur i pròsper per poder desenvolupar al màxim les seues aspiracions per tindre una vida plena, on delinquir sigui sempre l’última opció.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 34 = 43

Últimes notícies