HomeMeteorologiaLa temperatura mitjana de la superfície del mar també assoleix "nivells rècord"...

La temperatura mitjana de la superfície del mar també assoleix “nivells rècord” al juliol

La temperatura mitjana de la superfície del mar també assoleix “nivells rècord” al juliol, segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques (ECMWF, per les seues sigles en anglès).

Durant este juliol, la mitjana de la temperatura del mar va estar per sobre de la mitjana de 1991-2020 en 0,51 °C. Tal com ja va avançar fa dues setmanes, l’ECMWF ha confirmat este dimarts que el juliol ha estat el mes més càlid al món des del 1940, quan comencen els seus registres. A més, s’estima que la temperatura de l’aire ha estat entorn d’1,5 °C per sobre de la mitjana d’entre 1850-1900.

“Acabem de viure nous rècords històrics al juliol de les temperatures globals de l’aire i de la superfície de l’oceà. Aquests registres tenen conseqüències nefastes tant per a les persones com per al planeta, que s’exposa a esdeveniments extrems cada cop més freqüents i intensos”, alerta la subdirectora del Servei de Canvi Climàtic Copernicus, Samantha Burgess.

Així, el 2023 va camí de convertir-se en el tercer any més càlid des que es tenen registres, sobrepassant la temperatura mitjana recent en 0,43 °C. Encara que siga temporal, Burgess avisa que estes dades mostren “l’emergència” per “reduir les emissions d’efecte hivernacle que estan darrere d’aquests rècords”.

Fenòmens extrems

Si bé el juliol del 2023 ha estat més humit de l’habitual al nord d’Europa i a la regió del mar Negre, l’ECMW ha constatat “condicions més seques que la mitjana a tota la conca mediterrània, amb Itàlia i el sud-est d’Europa registrant les anomalies més grans”. També han patit sequera a Mèxic, el sud-oest dels Estats Units, el centre i el sud-est d’Àsia, el sud-oest d’Austràlia i parts del sud del Brasil i el Paraguai.

Desgel als pols

Un altre fenomen que preocupa als experts és l’acceleració del desgel als pols per les conseqüències que pot tenir per al nivell del mar. Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seues sigles en anglès), si se supera l’increment dels 1,5 °C, hi ha el risc que el nivell del mar augmente un metre i que s’incrementen els fenòmens extrems com onades de calor, sequeres o fortes tempestes.

L’ECMWF assegura que el desgel a l’Antàrtida ha continuat “batent rècords” per a l’època de l’any, ja que l’extensió del gel està un 15% per sota de la mitjana, el nivell més baix d’un juliol des que van començar les observacions per satèl·lit. A l’Àrtic l’extensió del gel marí ha estat lleugerament per sota de la mitjana, però molt per sobre del mínim rècord del juliol del 2020.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 6 =

Últimes notícies