La Platja dels Eucaliptus va ser dimarts l’escenari de l’últim alliberament de cries de tortuga nascudes al delta de l’Ebre esta temporada. Ha estat un any de rècord a tot el litoral català, amb 10 nius localitzats al llarg de tota la costa, dels quals 5 al delta de l’Ebre, un fet fins ara excepcional.
Les tortugues marines han començat a colonitzar la costa mediterrània occidental, ja que a causa del canvi climàtic estan trobant dificultats a la zona més oriental, on nidificava fins ara. “Estan trobant massa calor sobretot en la temperatura de la sorra que és el que determina que les cries tiren endavant i és per això que busquen noves zones de cria”, ha dit Sílvia Giralt, oceanògrafa de la Fundació Cram.
El primer niu de tortuga marina al delta de l’Ebre es va localitzar el 13 de juny a la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja. La resta de nius es van localitzar el 26 de juny, també al Serrallo, el 7 de juliol a la platja dels Eucaliptus, el 30 de juliol a la platja de Migjorn i el 8 d’agost a la platja de Sant Antoni.
En total han nascut 288 cries i el fet que la tortuga marina haja començat a colonitzar el litoral del Delta ha obligat també el Parc Natural del Delta de l’Ebre a fer-ne un seguiment especial. “Ve a criar en una època -l’estiu- en què a la platja hi ha més gent. Això obliga a fer una vigilància constant del litoral per detectar rastres i localitzar nius”, explica Francesc Vidal, director del Parc.
Un cop localitzats cal valorar si la ubicació del niu és correcta, ja que de vegades no es troba en les condicions idònies per assegurar-ne la viabilitat. Enguany, per exemple, des del Parc i la Fundació CRAM es va optar per traslladar tots els nius en una única ubicació per a facilitar-ne el seguiment i la custòdia. De fet, la participació d’una seixantena de voluntaris ha estat clau per poder fer este seguiment i custòdia dels nius, ja que en els moments previs a l’eclosió dels nius calia fer-ne una vigilància constant, dia i nit.
El final de la temporada de nidificació de tortugues al Delta ha vingut, però, marcat pels aiguats registrats a la zona al setembre, en especial, el temporal del 15 de setembre que va obligar a traslladar tots els ous dels dos últims nius a les incubadores de la Fundació CRAM per assegurar-ne la viabilitat.
Les pluges van posar en risc la correcta incubació dels ous, ja que l’arena de la platja estava molt compacta i humida, cosa que hagués fet inviable un naixement natural de les tortugues, dificultant el procés de sortida del niu de les cries. A més, la baixada de temperatures també posava en risc el desenvolupament dels dos nius.
Davant esta situació, com a mesura preventiva, el 17 de setembre es va decidir dur tots dos nius a les incubadores de la Fundació CRAM, per acabar el procés d’incubació fins al naixement.
Totes les cries nascudes en este procés han estat retornades al medi natural, en concret, a les platges d’origen. “És important que estos animals entren al mar a la zona que la seua mare va triar per fer el niu”, explica Giralt, “perquè si són femelles tornaran a esta platja en un futur per fer el seu niu, així que és molt important fer-ho així”.
Les tortugues tenen un mecanisme de filopatria que els permet geolocalitzar el lloc on van nàixer, és per això que abans d’arribar al mar se les va dixar una estona sobre l’arena de la platja per tal que poguessen recordar el lloc i, així, en un futur puguen tornar a criar a les platges del delta de l’Ebre.