HomeAgriculturaLa verema de 2020 vindrà marcada per l'afectació del míldiu i tindrà...

La verema de 2020 vindrà marcada per l’afectació del míldiu i tindrà una baixada del rendiment

La verema d’aquest 2020 es preveu, de manera general i a totes les denominacions d’origen, de quantitat inferior a la mitjana a causa dels danys greus provocats per la malaltia del míldiu. Una situació directament relacionada amb el context de canvi climàtic en què ens trobem. Així, les condicions climàtiques d’aquest darrer any, molt plujós i amb temperatures anormalment altes, han estat ideals per a una evolució perfecta de les oòspores d’hivern d’aquest fong que ataca les vinyes.

L’afectació del míldiu a la vinyes en vegetació i en raïm reflecteix diferències segons les varietats (macabeu, merlot i ull de llebre són exemples d’incidència alta), però principalment segons les zones, el sistema de producció (incidència més alta en ecològic que en convencional) i l’estratègia de control fitosanitària (incidència més baixa en un millor control preventiu i amb operacions d’esporga en verd).

La situació del míldiu ha estat complexa, i, en vinyes amb molts danys en vegetació i en varietats i zones tardanes, es podria veure afectada la maduració. En termes globals, es preveuen pèrdues superiors al 20%, amb àrees de més disminució: Penedès (30-40%), Tarragona, Terra Alta, Priorat i Empordà (35-45%).

S’avança uns dies

 Segons els serveis tècnics de l’INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes, l’inici de verema d’aquest 2020 es preveu que s’avanci entre cinc a deu dies respecte de l’any passat. La major part de les varietats primerenques es colliran arreu de les DO catalanes durant l’agost i, segons la meteorologia dels pròxims mesos, es pensa que la verema de les varietats tardanes no s’allargarà més que a començaments d’octubre, excepte per a les zones de conreu en alçada.

Ajuts per compensar les pèrdues econòmiques conseqüència del míldiu

Precisament, per fer front a les conseqüències de l’atac de la malaltia del míldiu a les vinyes, el Departament d’Agricultura destinarà un pressupost a l’entorn dels 13 milions d’euros en ajuts que serviran per fer front a les conseqüències de l’atac de la malaltia del míldiu a les vinyes.

Aquests ajuts tindran caràcter de subvenció i serviran per compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021 que hagin experimentat un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita de 2020 d’un mínim del 55% respecte de la campanya 2019 a conseqüència de la proliferació del míldiu a les vinyes a causa de les condicions meteorològiques.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 60

Últimes notícies