HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa veritat sobre la gestió de l’Hospital de la Santa Creu de...

La veritat sobre la gestió de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús

Esta setmana l’Hospital de la Santa Creu de Jesús ha estat, malauradament, al mig d’una batalla política al ple de l’Ajuntament de Tortosa. Un fet insòlit que no hauria d’haver passat mai. La història, el prestigi, la qualitat del servei i els seus treballadors i treballadores no ho mereixen, però el govern del senyor Jordan i la senyora Lleixà l’ha volgut utilitzar només per atacar a Junts per Tortosa i a la meua persona. Presentar al Ple una moció on els grups que integren el govern s’emplacen a ells mateixos a treballar per fer viable l’Hospital de Jesús és lamentable i no resol el problema que té ara l’Hospital. Perquè després de 16 anys tancant en positiu, el primer any que la responsabilitat la té el senyor Jordan s’ha tancat amb pèrdues. I què han fet per resoldre-ho? Mentir i culpar l’anterior govern, el que porten fent des de fa deu mesos.

I Junts per Tortosa, perquè entenem que l’Hospital és més seriós que una moció com la que ha fet el govern, hem sol·licitat un ple extraordinari per parlar sobre la gestió d’esta institució sociosanitària de la qual, nosaltres sí, ens en sentim molt orgullosos. Per parlar-ne seriosament, amb dades i el màxim rigor.

Els darrers 16 anys sempre hem tancat en positiu els comptes de l’Hospital de la Santa Creu, acumulant des del 2007 al juny del 2022 uns beneficis de 3.313.355,4 € i fent que els fons propis de l’Hospital passessin de només 126.827,68 € el 2007 a 2.182.160,38 € a 31 de desembre de 2022. No obstant, a partir del 2020 el Departament de Salut, liderat per Esquerra Republicana, amb la consellera Alba Vergés al capdavant i l’actual tinent d’alcalde Mar Lleixà de delegada a les Terres de l’Ebre, va decidir canviar el sistema de finançament, reduint l’aportació en una retallada neta de més de 2 milions d’euros anuals.

Tot i este canvi de model de finançament, nosaltres sempre vam tancar en beneficis. I perquè així fos vam fer moltes gestions amb consellers de diferents colors polítics, però cada any vam aconseguir aportacions extraordinàries per compensar aquella retallada injusta i tancar els comptes en positiu, sense generar pèrdues. I a la vegada, vam seguir insistint que calia revertir la retallada i aconseguir un nou sistema de finançament a l’hospital. I esta petició de millora de finançament al departament de Salut la vam debatre al ple de l’Ajuntament, el juny del 2022, a petició del comitè d’empresa i amb el vot favorable de tots els grups. Una moció que reclamava a la Generalitat una millora del finançament, fent palesa la retallada soferta, i on tots els portaveus, també el Sr. Jordan, denunciaven el greuge portat a terme pel Departament de Salut.

I el gener del 2023, en una compareixença conjunta a Tortosa, el conseller de Salut va agafar el compromís que durant aquell any es tancaria un nou model de finançament adient per a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. Una tasca que havia de fer l’actual govern i que han estat incapaços de dur a terme. No han aconseguit l’aportació extraordinària per compensar la retallada, com fèiem nosaltres cada any, ni han estat capaços de pactar un nou sistema de finançament. Tenen un problema, no el resolen i damunt volen donar la culpa al nostre govern, que hem tancat els darrers 16 anys en positiu. És evident que tenen un únic objectiu, fer d’oposició de l’oposició.

Per això celebrarem un ple monogràfic sobre l’Hospital, a petició de Junts per Tortosa. Perquè no tenim cap temor de parlar de la gestió del centre, perquè volem parlar amb números, dades i rigor, i perquè volem el compromís del govern per seguir treballant i que l’Hospital continuï desenvolupant la gran tasca sociosanitària que fa al territori. Parlarem de la gestió dels darrers 16 anys, de la retallada del Departament de Salut el 2020, però també dels comptes del 2023 i del perquè, el primer any que el tripartit té la responsabilitat de tancar els comptes, ho fa amb 1,6 MEUR de pèrdues… I també parlarem de la pèrdua patrimonial de 221.200 euros que ha generat el senyor Jordan i ha intentat amagar, de la subvenció de 4 MEUR dels fons Next Generation que el nostre govern vam aconseguir, així com de l’equiparació salarial i dels convenis laborals, entre altres qüestions.

Però el més important, demanarem que el Ple de l’Ajuntament de Tortosa torni a sol·licitar al Departament de Salut una millora del finançament de l’Hospital de la Santa Creu, com ja va fer, per unanimitat, el 13 de juny de 2022, tot i que sembla que alguns hagin oblidat.

Junts per Tortosa no deixarem mai de treballar per l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, reconeixent la gran tasca que porten a terme els treballadors i treballadores del centre i convençuts que una institució sociosanitària referent al territori ha de continuar liderant este espai i ha de poder fer-ho amb la mateixa qualitat que, durant molts anys, s’ha caracteritzat. I seguirem treballant també perquè l’Hospital continuï en mans dels tortosins i les tortosines, i que les decisions es prenguin, com s’han pres des dels últims 900 anys, des de Tortosa. I no permetrem que ningú tingui la temptació de voler-se treure l’Hospital de sobre, per la seva incapacitat de gestió, perquè llavors les decisions no es prendrien des de Tortosa, sinó des de Barcelona.

Meritxell Roige i Pedrola
Meritxell Roige i Pedrola
portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 25 = 32

Últimes notícies