HomePolíticaL'Advocacia de l'Estat demana reduir les penes d'inhabilitació dels condemnats pel judici...

L’Advocacia de l’Estat demana reduir les penes d’inhabilitació dels condemnats pel judici del procés

L’Advocacia de l’Estat ha presentat aquest dimarts l’escrit on demana rebaixar a prop de la meitat les penes d’inhabilitació als condemnats pel procés en aplicació de la reforma del Codi Penal que deroga la sedició i reformula la malversació i els desordres públics agreujats. L’escrit reclama que la inhabilitació quedi fixada en 7 anys per a Oriol Junqueras (està condemnat a 13 anys), 6 anys i 9 mesos per a Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (12 anys), 6 anys i tres mesos per a Joaquim Forn i Josep Rull (10 anys i sis mesos), 6 anys i sis mesos per a Carme Forcadell (11 anys i 6 mesos), i 4 anys per a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart (9 anys).

Al seu escrit, l’Advocacia contradiu el criteri de la Fiscalia –i del Jutge Llarena en el cas Puigdemont- i conclou que no es pot atribuir a cap dels condemnats el nou delicte de malversació amb ànim de lucre, sinó només el d’administració deslleial.

Recorda que durant el judici del procés “ni es va practicar cap prova ni es va declarar a la sentència” que els fets “fossin amb ànim de lucre“, i per tant ara no es poden encaixar en els casos més greus de malversació que recull l’article 432 del nou Codi Penal.

En canvi, segons l’Advocacia, sí que es pot considerar que van cometre un delicte d’administració deslleial perquè van destinar els fons a qüestions diferents a les que estaven destinats que recull l’article 433 del Codi Penal, i per tant la inhabilitació per aquest delicte hauria de ser d’un a tres anys.

Desordres públics agreujats

Hi suma anys d’inhabilitació per desordres públics agreujats. L’Advocacia conclou –en sintonia amb la Fiscalia, però no amb Llarena- que malgrat la derogació de la sedició es pot atribuir a part dels condemnats el nou delicte de desordres públics agreujats que permet penes d’inhabilitació de 3 a 5 anys i de 6 a 8 anys en cas d’autoritat.

Per aquest motiu, l’Advocacia demana que es revisin a la baixa les inhabilitacions dels condemnats per sedició i malversació: Junqueras, Romeva, Turull i Bassa, a qui atribueix ara desordres públics agreujats i administració deslleial i demana inhabilitacions de 7 anys per a Junqueras i de 6 anys i nou mesos per a la resta.

A la resta de condemnats per sedició els atribueix ara el delicte de desordres públics agreujats. Per Això demana penes d’inhabilitació de 6 anys i nou mesos per a Turull, 6 anys i sis mesos per a Forcadell, 6 anys i tres mesos per a Forn i Rull, i 4 anys per a Sànchez i Cuixart.

El de l’Advocacia per l’últim escrit que quedava per presentar després que la Sala Segona del Tribunal Suprem va donar a les parts vuit dies perquè es posicionessin sobre com han de quedar les condemnes en aplicació de la reforma del Codi Penal.

La Fiscalia va presentar aquest dimecres el seu escrit, on demana que es mantinguin les penes per a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa i rebaixes menors per a Forcadell, Forn, Rull, Cuixart i Sànchez.

En les pròximes setmanes la Sala Segona s’haurà de reunir per adoptar una decisió sobre la rebaixa de les condemnes. La decisió es podrà recórrer i previsiblement acabarà dirimida al Tribunal Constitucional.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 68

Últimes notícies