Flix segueix sense aigua potable. Els problemes de les altes concentracions de trihalometans (THM) persisteixen des del passat 8 de juliol i l’Ajuntament recomana no consumir aigua de l’aixeta.
Tot i que els resultats de les analítiques han anat millorant, des del consistori s’apunta que la solució a llarg termini ha de ser la instal·lació de filtres de carboni actiu al dipòsit de la punta del Canó, una intervenció que confien que es puga iniciar abans d’acabar l’any.
El consistori ha intensificat el nombre d’analítiques a la xarxa d’aigües i, durant les últimes setmanes, tres laboratoris diferents treballen per analitzar els paràmetres en diferents punts. En una entrevista a Ràdio Flix, l’alcalde Francesc Barbero, ha destacat que “algunes mostres han donat ja paràmetres dins els límits establerts” tant als tres dipòsits municipals com a diferents zones de la xarxa d’aigües.
Tot i això, l’Ajuntament de Flix i l’Agència de Salut Pública han acordat que no s’aixecaran les recomanacions de no beure aigua de l’aixeta mentre no hi haja, almenys, dos analítiques consecutives que donen els paràmetres correctes. “No sabem quan es poden donar, es pot tardar dos dies, dos setmanes o més. Tot i això, els nivells de trihalometans han anat baixant i això fa que siguem lleugerament optimistes”, ha afegit Barbero.
Tot i això, durant les últimes setmanes, el batlle ha volgut donar també un missatge de tranquil·litat a la població i ha destacat que els nivells de trihalometans establerts per la legalitat actual és de 100 micrograms per litre, una xifra que abans de 2009 era de 150 micrograms per litre i no hagués suposat el mateix problema per a la població.
Des del passat 8 de juliol, quan es va detectar l’episodi de contaminants, des de l’Ajuntament s’han activat diversos punts de proveïment d’aigua amb cisternes, on els veïns i veïnes poden anar a omplir recipients per a consumir o cuinar. A més, s’ha activat un dispositiu especial per subministrar aigua a domicili a les persones amb mobilitat reduïda.
Per a solucionar el problema a llarg termini i prevenir noves afectacions en un futur, l’alcalde assenyala que la solució passa per instal·lar filtres de carboni actiu al dipòsit de la punta del Canó. Des de l’Ajuntament ja han mantingut diferents reunions amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que finançaria part de la intervenció, pressupostada en uns 800.000 euros.
L’Ajuntament ja treballa en la redacció del plec de clàusules per iniciar la licitació i té previst que l’adjudicació es puga resoldre durant la tardor i que les obres es puguen executar de cara a finals d’any.
A banda dels filtres caldrà executar una obra d’interconnexió entre la xarxa d’aigua potable de la colònia industrial d’Ercros i la xarxa d’aigua municipal, així com també deixar inactiu el dipòsit situat a l’Aubal, a la carretera de Riba-roja d’Ebre. Està previst que Ercros assumeixi una part de les obres i que puguen estar llestes durant este estiu.
El pla de restitució que no es va fer
L’alcalde de Flix en la mateixa entrevista també ha lamentat que el pla de restitució de les obres del pantà, que promovia el govern estatal, preveien la construcció d’una nova captació d’aigua al municipi, que finalment no s’ha executat. Segons Barbero, “com molts altres municipis, es tenia l’expectativa que estes obres poguessen millorar tot el sistema d’abastiment i potabilització d’aigua”.
En este sentit, apunta que “si les obres del Ministerio no haguessen estat sobre la taula, segur que molts municipis haurien buscat solucions per millorar el sistema d’abastiment i sanejament, però com hi havia l’expectativa que les obres les assumís l’Estat, no es van dur a terme”.
Ara, lamenta que “l’Estat ha incomplert i ha deixat penjades les obres del pla de restitució”, un fet que suposa un problema pels municipis que confiaven en què les obres milloressen la seua xarxa d’aigües. “Si haguéssem sabut que el govern de l’Estat no assumiria la seua responsabilitat, hauríem pogut intervenir en la xarxa d’aigües abans”, reconeix Barbero.