HomeMedi AmbientL’Ajuntament de Flix exigeix a la CHE que complisca el cabal mínim...

L’Ajuntament de Flix exigeix a la CHE que complisca el cabal mínim del meandre

El Pla hidrològic de la conca de l’Ebre preveu, per primer cop, un cabal ecològic per al riu Ebre. “És potser l’única bona notícia del pla”, assegura l’alcalde, Francesc Barbero. L’Ajuntament ha demanat ja a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que aplique este cabal mínim de 10 metres cúbics per segon, que no ha complert tot i que el pla de conca es va aprovar el 26 de gener passat.

Tot i que des del consistori asseguren que és un cabal insuficient per l’ecosistema del meandre, reconeixen també que cap pla hidrològic havia establert mai un cabal ecològic per al meandre. “Passar de zero a deu metres cúbics per segon és un pas. No és prou, però és un pas”, ha assegurat Barbero en declaracions d’esta setmana a Canal Terres de l’Ebre.

De fet, el batlle va demanar el passat dia 9 a la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i a la presidenta de la CHE, Dolores Pascual, que complisquen amb el desembassament i respecten el cabal mínim, aprofitant la seua visita a Flix per a donar el tret de sortida a la retirada del tancat metàl·lic de les obres de descontaminació del pantà. “Esperem que complisquen i que en el futur es puga augmentar i aconseguir que el meandre estiga en un estat natural acceptable”, ha tancat l’alcalde.

De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) invertirà prop de dos milions d’euros en un seguit d’intervencions ambientals al meandre de Flix. Entre estes, hi ha previst que es faça una anàlisi exhaustiva dels llots del fons del meandre, que es faça una caracterització i també que s’analitzen les espècies de peixos presents al riu. A banda, també hi ha previst actuar-hi en cas de detectar contaminants al riu, com metalls pesants, mercuri i organoclorats, fruit de l’activitat de la indústria química a la població. La intervenció també comptarà amb una comissió de seguiment dels treballs.

Augmenta el cabal del Siurana

Al Pla de conca també es va augmentar el cabal ambiental del riu Siurana, afluent de l’Ebre, i que baixa sec durant gran part de l’any perquè gran part del cabal es traspassa des de l’embassament de Siurana, a Cornudella de Montsant, fins al pantà de Riudecanyes. El nou pla establix un cabal mínim de 54,75 litres per segon de mitjana.

Des d’Ecologistes en Acció han demanat a l’ACA el compliment “immediat” i “estricte” del nou cabal ambiental. En un document, l’entitat ha posat de manifest que el riu Siurana hauria de tenir des de dimarts 14 de febrer un “cabal ecològic”, el qual no s’ha “garantit durant anys pel transvasament al pantà de Riudecanyes”.

L’entitat ho argumenta assegurant que el 10 de febrer passat es va publicar al BOE la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre i ja hauria de ser efectiu.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

80 + = 85

Últimes notícies