HomePolíticaL'Ajuntament de Tortosa tornarà a congelar els impostos, que acumulen nou anys...

L’Ajuntament de Tortosa tornarà a congelar els impostos, que acumulen nou anys de reduccions i bonificacions

L’Ajuntament de Tortosa congelarà, un any més, les ordenances fiscals per a l’exercici del 2023. Això suposarà que, per novè any consecutiu, no s’incrementarà cap dels impostos, taxes o preus públics. Alguns d’estos, a més, ja han incorporat reduccions durant els últims anys, que es mantenen vigents a hores d’ara fruit de la congelació tributària. Entre els impostos que s’han reduït n’hi ha com els d’escombraries, que acumulen una reducció del 14% entre el 2014 i el 2019, o el de l’IBI, que des del 2015 s’aplica amb una reducció del 3%.

El govern de Tortosa opta una vegada més per no apujar la pressió fiscal sobre els contribuents. Una decisió que pren en un context marcat per la inflació creixent: el valor respecte a l’agost de l’any anterior fixa un encariment de preus del 10,2% a Catalunya durant els últims dotze mesos. Tot i este increment de costos, que també afecten l’administració local, l’Ajuntament opta per no traslladar la pressió fiscal a la ciutadania, fet que en termes reals suposa un alleugeriment de la càrrega impositiva.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, hi ha incidit novament avui: ha recordat que “la reducció de la pressió fiscal ha sigut l’objectiu i el distintiu d’este govern, congelant i reduint en alguns casos alguns impostos“. Una finalitat que, a la vegada, ha de conviure amb la necessitat d’aconseguir els recursos necessaris per tal que l’Ajuntament de Tortosa seguisca prestant els serveis que ofereix a la ciutadania, per a la qual cosa ha aconseguit un increment important de la recaptació, mitjançant les campanyes de regularització i d’inspecció sobre aquells contribuents que no estaven al corrent de les seues obligacions. Això ha comportat que, sense apujar els impostos, l’Ajuntament haja aconseguit un increment del 26% en la recaptació de l’IBI, o un 18% més per la recaptació de la taxa d’escombraries. “Una vegada més, es demostra la premissa que sempre hem aplicat des del govern que, si tots paguem, tots paguem menys“, ha remarcat l’alcaldessa.

Roigé també ha recordat que la bona gestió financera feta a l’Ajuntament ha permès finalitzar el pla d’ajust després de 10 anys, així com reduir l’endeutament en 5,5 M€ entre el 2018 i el 2022. Un període durant el qual, a més, s’ha dut a terme una important inversió pressupostària al conjunt de la ciutat, amb un volum d’inversió superior als 34 M€ durant els últims quatre anys.

A més de la congelació dels impostos i les taxes per a l’any 2023, també es mantenen el seguit de bonificacions existents. Entre estes, la bonificació del 50% per a les activitats empresarials que es posen en marxa; l’exempció al 100% de les transmissions immobiliàries per dació en pagament de l’habitatge habitual; la bonificació del 90% per a la rehabilitació d’edificis al centre històric de Tortosa i de Jesús; la bonificació del 90% en l’impost d’obres i el 40% en l’IBI, per a les actuacions que incorporen aprofitament tèrmic o elèctric, o l’exempció del 100% de la taxa d’escombraries per a les famílies amb recursos per baix de l’1,5 de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC). A la vegada, l’empresa mixta Aigües de Tortosa manté les bonificacions a col·lectius vulnerables, com ara el 75% a les famílies amb rendes inferiors a l’IRSC. Així mateix, la instal·lació del sistema de telelectura ha suposat una millora de l’edificiència en el subministrament d’aigua potable, que ha permès estalviar 185.000 m3 anuals, amb un cost de 105.000 euros anuals. D’altra banda, des del setembre s’apliquen bonificacions als abonaments de transport públic a les línies de bus urbà, que permeten viatjar a meitat de preu. Una mesura que l’alcaldessa ha anunciat que s’allargarà durant tot el 2023.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 57

Últimes notícies