HomeCulturaL'Arxiu Comarcal del Baix Ebre incorpora el fons fotogràfic de José Daufí...

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre incorpora el fons fotogràfic de José Daufí i el fons documental de la família Piñol

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre ha incorporat el fons fotogràfic de José Daufí i el fons documental de la família Piñol, a través d’un contracte de cessió en comodat dels respectius fons entre les famílies titulars, el Consell Comarcal del Baix Ebre i la Generalitat. Així, avui ha tingut lloc l’acte de signatura del contracte de cessió amb la participació del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura; el vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Francesc Vallespí; el director de l’Arxiu Comarcal, Albert Curto; Carles Martínez Piñol, titular de la documentació de la família Piñol i Josefa Subirats, Cinta Daufí i Marta Daufí, propietàries del fons Daufí.

El fons fotogràfic de José Daufí conté un total de 17.309 arxius (plaques de vidre, negatius, positius, diapositives i postals) i recull l’obra fotogràfica professional de José Daufí Zaporta i José Daufí Monfort (pare i fill) entre la dècada de 1930 (amb poques imatges), l’època de postguerra i fins a la dècada de 1970, amb reportatges d’esdeveniments d’àmbit local. “Aquest fons fotogràfic recull el dinamisme de la ciutat durant el segle XX, amb fotografies de Setmana Santa, les processons, les festes de la Cinta, inauguracions, etcètera”, ha explicat el director de l’Arxiu, que ha destacat també la importància d’aquest fons: “Durant el segle XX podem destacar dos fotògrafs a Tortosa: Ramon Borrell, fins als anys 30 i Daufí, durant la postguerra i fins als anys 70.”

Foto: Cedida

Quant al fons documental de la família Piñol, té un abast cronològic que va des de l’any 1813 al 1918, amb un volum de quatre metres lineals de documentació en paper i 20 metres lineals més de documentació bibliogràfica. Aquest fons gira al voltant del patrimoni familiar amb llibres de comptes, d’arrendaments, correspondència, censos i testaments, entre altres. “Un dels documents més interessants és un dietari de la guerra del francès que ens permet cobrir un buit documental de l’època”, ha dit Curto.

Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre ha agraït tant a la família Daufí com a la família Piñol la cessió de la documentació. “Cal destacar la responsabilitat dels propietaris per voler dipositar el fons a l’Arxiu Comarcal, perquè estigui en un lloc públic i obert a la consulta per part dels historiadors o qualsevol persona interessada”, ha manifestat Faura. “Esperem que la cessió d’aquestes famílies pugui servir d’exemple a altres i ampliem així i enriquim el fons de l’Arxiu“, ha afegit el president del Consell Comarcal del Baix Ebre.

També el vicepresident i conseller comarcal de Cultura, Francesc Vallespí, ha destacat la voluntat dels propietaris per cedir la documentació a l’Arxiu. “Tant de bo puguem arribar a acords amb altres propietaris de fons amb valor històric perquè els posen a disposició de l’Arxiu, tal com han fet la família Daufí i Piñol que han contactat amb l’Arxiu per materialitzar la cessió del fons que presentem”, ha assenyalat Vallespí. El conseller comarcal de Cultura ha fet referència també al valor documental dels fons.

Foto: Cedida

L’ingrés d’aquest fons a l’Arxiu Comarcal permetrà garantir-ne la correcta conservació i també fer-la accessible al públic en general, ja que bona part es digitalitzarà.

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre té un ampli i divers fons, d’entre el qual cal destacar el fons de l’Ajuntament de Tortosa, que s’inicia el 1149 i es conserven sèries documentals pràcticament íntegres des de la baixa edat mitjana i el fons del districte notarial de Tortosa amb protocols des de la meitat del segle XIV.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies